Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Vodiči: Smrť na nich striehne aj na rovných cestách

Okrem dopravných nehôd sú taxikári ohrozovaní aj lúpežnými prepadnutiami
Okrem dopravných nehôd sú taxikári ohrozovaní aj lúpežnými prepadnutiami

Nepozornosť, alkohol a porušenie predpisov - toto sú najčastejšie príčiny dopravných nehôd, ktoré môžu mať katastrofálne následky. V mnohých prípadoch ide o smrteľné zranenia alebo minimálne o celoživotné zdravotné ťažkosti. Podľa štatistík je vyššia nehodovosť zapríčinená aj zlým počasím a povrchom vozovky a v neposlednom rade aj inou osobou.

Vodiči kamiónov a hromadnej dopravy

Ťažké havárie spôsobené mikrospánkom alebo nepozornosťou dostali vodičov suverénne na 1. miesto v rebríčku najrizikovejších zamestnaní na Slovensku. Pre nástrahy na cestách prišlo za posledných päť rokov o život tridsaťtri kamionistov a osem vodičov mestskej hromadnej dopravy.

Podľa Jána Trcku z Národného inšpektorátu práce dochádza k nehodám najmä z dvoch príčin. „Najčastejšie ide o porušenie pravidiel cestnej premávky, to znamená rýchlu jazdu a nerešpektovanie dopravných značiek. V prípade kamionistov to však môže byť spôsobené aj tým, že zamestnávatelia nechtiac nútia vodičov, aby porušovali zákon o povinnom odpočinku, alebo ich vodiči porušujú svojvoľne,“ objasňuje Trcka.

K vážnym dopravným zrážkam prispievajú aj poveternostné podmienky a úprava ciest. „K úrazom dochádza v prevažnej miere v zimnom období najmä pre klimatické zmeny, teda sneh, námrazu či slabšiu viditeľnosť. Zaváži však aj to, že v tomto období je menej hodín prirodzeného denného svetla,“ uzatvára Trcka. V mnohých prípadoch sú autonehody kamionistov a vodičov mestskej hromadnej dopravy zapríčinené treťou osobou alebo alkoholom.

Taxikári

Lúpežné prepadnutia pre väčšie množstvo peňazí a mnohokrát aj vraždy posunuli taxikárov na 5. miesto najrizikovejších povolaní na svete. Štatistiky hovoria až o dvadsiatich štyroch úmrtiach na 100 000 zamestnancov. Ľahkou korisťou pre násilníkov sú aj preto, lebo pracujú sami a nemá im kto pomôcť.

Úrazy

- pomliaždeniny nôh
- amputácie rúk
- zlomeniny hrudníka
- pomliaždeniny brucha
- popáleniny rúk
- zlomeniny chrbtice

Úrazy vodičov kamiónov v rokoch 2002 - 2006

33 smrteľných pracovných úrazov
40 ťažkých pracovných úrazov
602 ľahkých pracovných úrazov
Spolu 675 úrazov

Úrazy vodičov autobusov, trolejbusov a električiek v rokoch 2002 - 2006

8 smrteľných pracovných úrazov
6 ťažkých pracovných úrazov
424 ľahkých pracovných úrazov
Spolu 438 úrazov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu