Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Lekárnici tvrdia, že znížením cien liekov by prišli o 370 mil Sk

BRATISLAVA - Plošným znížením cien liekov o päť až sedem percent, ktoré chce presadiť ministerstvo zdravotníctva, by lekárnici prišli asi o 370 miliónov korún.

Lekárne totiž majú v zásobe liečivá za niekoľko miliárd korún, ktoré nakúpili ešte za pôvodné vyššie ceny, povedal zástupca lekárnikov Ján Valjan. Ešte niekoľko mesiacov po znížení by preto podľa neho lekárne mali mať možnosť dopredať zásoby za vyššie ceny. Ministerstvo by sa požiadavkou lekárnikov malo zaoberať.

"Niektoré lekárne by bez možnosti vypredať zásoby za pôvodné ceny prišli o státisíce korún, čo by ich mohlo ohroziť," povedal po dnešnom stretnutí s prezidentom Ivanom Gašparovičom prezident Slovenskej lekárnickej komory Valjan.

Zníženie cien liekov od apríla avizoval minister zdravotníctva Ivan Valentovič. Umožniť by to to podľa neho mal napríklad výhodnejší kurz koruny voči zahraničným menám. Keďže mnohé liečivá sa na Slovensko dovážajú, mala by silnejšia koruna priaznivo vplývať na ich ceny, povedal minister. Celkovo by sa tak podľa neho v rezorte zdravotníctva mohla ušetriť asi miliarda korún. Sľúbil zároveň, že znížené ceny nepriaznivo nezasiahnu lekárne.

"Rokovania o znížení cien liekov ešte prebiehajú a budú sa pri nich riešiť aj požiadavky lekární," reagovala na návrhy lekárnikov hovorkyňa ministerstva Silvia Balázsiková.

Výrobcovia a dodávatelia liekov sú zatiaľ k vyhláseniam ministra Valentoviča zdržanliví. Zatiaľ im vraj nepredložil žiadne oficiálne návrhy, povedal ČTK prezident Asociácie dodávateľov liekov a zdravotníckych pomôcok.

Celkovo sa vlani na nákup liekov použilo viac než 25 miliárd korún z balíka asi 80 miliárd Sk, ktorý mali k dispozícií zdravotné poisťovne. Tento rok to napriek zníženej sadzbe dane z pridanej hodnoty na lieky bude podľa odhadov zdravotných poisťovní asi o dve miliardy korún viac. Najnovšie lieky sú totiž podľa nich veľmi drahé.

Okrem peňazí, ktorými na nákup liekov prispievajú zdravotné poisťovne, zaplatia Slováci za lieky bez predpisu ďalšie miliardy v hotovosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu