Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Od januára klesne daň na lieky, bohatí však zaplatia štátu viac

BRATISLAVA - Od januára by lieky a vybrané zdravotné pomôcky mali mierne zlacnieť. Tento tovar bude totiž zdanený nižšou, desaťpercentnou daňou z pridanej hodnoty (DPH).

Ľudia s vysokými príjmami, naopak, zaplatia štátu viac na dani z príjmu. Vyplýva to zo zmien daňových zákonov, ktoré začiatkom decembra schválil parlament.

Z nižšej DPH by mali ťažiť aj zdravotné poisťovne, ktoré platia lekárom a nemocniciam za ošetrovanie pacientov. Ostatné tovary a služby budú naďalej zaťažené 19-percentnou sadzbou DPH. Zavedenie nižšej sadzby DPH podľa skoršieho odhadu ministerstva financií zníži v budúcom roku príjmy štátneho rozpočtu o 2,8 miliardy Sk.

Naopak, zmeny pri výpočte dane z príjmu, ktoré presadila koalícia v Národnej rade, pocítia vo svojej peňaženke predovšetkým ľudia s výrazne nadštandardnými príjmami. Tí totiž na tejto dani zaplatia ročne o maximálne zhruba 18.000 korún viac než doteraz; týkať by sa to mohlo asi dvoch percent daňovníkov.

Vyššiu daň budú platiť napríklad zamestnanci s hrubým mesačným príjmom nad 47.451 Sk mesačne, čo je vyše dvojnásobok priemernej mzdy v krajine. Stane sa tak preto, že sa im postupne bude znižovať čiastka, z ktorej sa neplatia dane. Nárok na odpočitateľnú položku úplne stratia ľudia s mesačnou mzdou asi 79.955 Sk. Nadpriemerne zarábajúcim zamestnancom čistý plat pre zmenu daní neklesne v priebehu budúceho roka, vyššiu daň budú musieť doplatiť v roku 2008 pri ročnom zúčtovaní príjmov za predchádzajúci rok.

Mimovládne organizácie prídu o možnosť nezdaňovať svoje príjmy vo výške 300.000 korún. Od apríla sa zmení aj zdaňovanie výnosov z podielových listov. Doteraz boli do výšky päťnásobku životného minima od dane oslobodené, po novom sa budú rovnako ako bankové vklady zdaňovať zrážkou automaticky pri výplate.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu