Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Slovensko by malo mať po vyše polroku splnomocnenca pre euro

Igor Barát
Igor Barát

BRATISLAVA - Slovensko by malo mať po zhruba siedmich mesiacoch nového vládneho splnomocnenca pre zavedenie eura.

Mal by sa ním stať hovorca centrálnej banky (NBS) Igor Barát. O jeho vymenovaní sa uvažovalo už vlani v decembri. Návrh ministerstva financií v stredu posúdi vláda. Slovensko plánuje prijať euro v januári 2009.

Splnomocnenec pre euro koordinuje prácu špeciálneho výboru pre zavedenie eura v krajine. Pred Barátom ním bol poslanec opozičnej SDKÚ-DS Ivan Štefanec, ktorého na tento post vymenovala bývalá vláda Mikuláša Dzurindu v decembri 2005. Štefanec však z neho odišiel vlani v júli po parlamentných voľbách.

Barát v minulosti pôsobil ako zahraničný spravodajca Slovenskej televízie. Hovorcom centrálnej banky je od roku 2003.

Pred prijatím eura musí Slovensko splniť niekoľko ekonomických kritérií, napríklad znížiť schodok verejného rozpočtu pod tri percentá hrubého domáceho produktu. Ekonómovia však upozorňujú, že krajina bude mať najväčší problém so splnením inflačného kritéria. Inflácia by mala dosiahnuť najviac 1,5 percenta nad priemernou infláciou troch členov Európskej únie s najnižším rastom spotrebiteľských cien.

Za prijatie eura má byť zodpovedný tiež viceguvernér NBS. Tento post je však neobsadený od marca 2006. Predchádzajúci parlament do funkcie nominoval bývalého štátneho tajomníka ministerstva financií Vladimíra Tvarošku, prezident Ivan Gašparovič ho však odmietol vymenovať. Meno nového kandidáta na viceguvernéra NBS, ktorého parlamentu navrhuje vláda, napriek opakovaným prísľubom premiéra Roberta Fica stále nie je známe.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu