Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

NBS chce oslabiť korunu, odmietla ponuky bánk

BRATISLAVA - Centrálna banka (NBS) dnes pokračovala v tlaku na oslabenie koruny a odmietla časť ponúk komerčných bánk na uloženie voľných peňazí.

Banky chceli vložiť na účty NBS 202,56 miliardy korún, tá však akceptovala iba 100 miliárd Sk. Koruna na rozhodnutie centrálnej banky výraznejšie nereagovala.

"Stále platí, že je to na podporu intervencie z konca minulého roka," povedal ČTK o kroku NBS jej hovorca Igor Barát. NBS priamo zasiahla proti posilňovaniu koruny koncom decembra po tom, ako sa koruna posunula tesne k hranici 34 SKK/EUR. Následne v januári viackrát podporila svoju intervenciu odmietaním časti ponúk voľných zdrojov bánk.

"Koruna na výsledky tendra výraznejšie nezareagovala," poznamenal díler VÚB banky Ladislav Benedek. Časť zahraničných investorov predávala koruny, dodal. Okolo poludnia koruna stála na 34,75 SKK/EUR, obchodovanie otvárala zhruba o trinásť halierov silnejšia.

Analytici predpokladali, že NBS bude nepriamo tlačiť na oslabenie koruny, kým sa neustáli na úrovni zhruba okolo 35 SKK/EUR. Od začiatku roka sa koruna drží v pásme od 34 do 35 korún za euro, iba minulý týždeň sa spoločne s regiónom na krátko oslabila nad 35 SKK/EUR.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu