Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Medzi nezamestnanými rastie záujem o príspevok na podnikanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Nezamestnaní, evidovaní na úradoch práce, môžu dostať od štátu príspevok na začatie podnikania. Výška tohto príspevku závisí od celkovej ceny práce, typu regiónu a od priemernej miery evidovanej nezamestnanosti v okrese, v ktorom uchádzač bude vykonávať samostatnú zárobkovú činnosť.

V bratislavskom kraji môže dostať najviac 2714,10 eura, v okresoch s vyššou mierou nezamestnanosti, než je celoslovenský priemer, je to do 3256,92 eura a v okresoch s najvyššou mierou nezamestnanosti môže štát prispieť sumou až do 4342,56 eura.

Záujem o tento nástroj podpory zamestnávania je aj medzi dlhodobo nezamestnanými, vlani v porovnaní s rokom 2012 stúpol počet ich žiadostí o 13 %. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) predpokladá, že záujem o príspevok v tomto roku bude ešte vyšší.

"Príspevok na samostatnú zárobkovú patrí od začiatku jeho implementácie k najviac využívaným a zároveň najviac úspešným spomedzi aktívnych opatrení na trhu práce. V nastávajúcom období predpokladáme nárast záujemcov," avizoval hovorca ÚPSVaR Peter Zeman.

Od mája minulého roku zákon zmiernil podmienky na jeho poberanie. Nie je už potrebné absolvovanie prípravy na začatie prevádzkovania samostatnej zárobkovej činnosti (SZČ). "Povinnosť úradu poskytovať žiadateľom o príspevok prípravu na začatie prevádzkovania SZČ sa zmenila na možnosť a absolvovanie prípravy zákon už nestanovuje ako podmienku pre poskytnutie príspevku," priblížil Zeman.

Zmeny boli podľa neho motivované skúsenosťami z predchádzajúcich rokov a boli prijaté kvôli vyššej adresnosti a efektívnejšiemu využívaniu tohto nástroja. V minulom roku sa na 4971 vytvorených miest vyčerpali príspevky v celkovej výške takmer 16,3 milióna eur.

Príspevok sa poskytuje len na čiastočnú úhradu nákladov a len tým uchádzačom o zamestnanie, ktorí sú evidovaní na úrade práce najmenej tri mesiace alebo najmenej 12 mesiacov v prípade, že v období šiestich mesiacov pred zaradením do evidencie pozastavili alebo skončili prevádzkovanie SZČ.

Žiadosť sa podáva písomne na úrad práce, v ktorého územnom obvode bude mať živnostník prevádzku. Prikladá sa podnikateľský zámer a kalkulácia nákladov, ktoré sú podkladom pre komisiu vytvorenú výborom pre otázky zamestnanosti. Úspešný žiadateľ uzatvorí s príslušným úradom práce dohodu.

"Zaväzuje sa, že začne prevádzkovať SZČ a bude ju prevádzkovať nepretržite najmenej tri roky v súlade s predloženou žiadosťou, podnikateľským zámerom a kalkuláciou nákladov," doplnil Zeman.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu