Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sklad Amazonu v Brne zrejme nebude: Poslanci boli proti

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci mestského zastupiteľstva v Brne v piatok odmietli všetky návrhy, ktoré by umožnili otvorenie skladu internetového obchodu Amazon na okraji mesta.

Ako informoval denník E15.cz, mestskí poslanci odmietli zmluvu s developerom CTP o predaji pozemkov aj zmluvu s Riaditeľstvom ciest a diaľnic o stavbe výjazdu z diaľnice. Amazon tak podľa E15.cz zrejme odstúpi od zámeru vybudovať sklad v Brne a odíde inam.

Minister priemyslu a obchodu Jan Mládek povedal, že sa bude snažiť ponúknuť Amazonu inú lokalitu, aby obchod neodišiel do zahraničia. Riaditeľ developerskej spoločnosti CTP Remon Vos pritom pred časom ako alternatívu spomenul Bratislavu.

Zásadným problémom v Brne sa stal neexistujúci výjazd z diaľnice do priemyselnej zóny Černovická terasa a neochota developera CTP brať na seba ďalšie záväzky v súvislosti s budovaním výjazdu. Poslanci tiež brali do úvahy predpokladané dopravné zaťaženie juhu Brna, kde žije vyše 20 tisíc obyvateľov. Doprava je v tejto oblasti podľa kritikov stavby už teraz nadmerne veľká.

Zástupcovia mesta vo štvrtok navrhli dodatok zmluvy s CTP, podľa ktorého by developer dostal pozemky len do prenájmu a predali by mu ich až po získaní stavebného povolenia. To však CTP odmietlo.

"Banky nám nebudú financovať projekt, ak nebudú pozemky naše. Navyše by sme ani nemohli získať stavebné povolenie," uviedol Vos. "Podľa mňa je projekt Amazonu v Brne mŕtvy. Zastupitelia rozhodli zle vo chvíli, keď je v Česku najvyššia nezamestnanosť v histórii," dodal Vos. Riaditeľ európskych investícii Amazonu Raimund Paetzmann však povedal, že je stále optimistom. "Bohužiaľ sa objavili ťažko riešiteľné problémy. Uvidíme v ďalších dňoch, čo bude ďalej," konštatoval.

Aj primátor Brna Roman Onderka si myslí, že rozhodnutie zastupiteľstva znamená koniec snahy Amazonu postaviť v Brne sklad. Ak by sa Amazon rozhodol v projekte pokračovať, Onderka by to uvítal, sám pritom hodlá CTP aktívne osloviť. Minister Mládek chce rozhodnutie Amazonu ešte zvrátiť a ponúknuť Amazonu inú lokalitu. Podľa neho je totiž investícia taká rozsiahla, že by mohla pohnúť aj národnou štatistikou nezamestnanosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu