Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Brno povedalo definitívne nie Amazonu: Chytí sa šance Slovensko?

Šéf spoločnosti Jeff Bezos
Šéf spoločnosti Jeff Bezos (Zdroj: SITA)

PRAHA - Americká internetová obchodná spoločnosť Amazon žiadne logistické centrum v Brne stavať nebude. Rozhodlo o tom dnes popoludní mestské zastupiteľstvo.

Zásadným argumentom bolo, že developérska firma CTP Invest, ktorá mala pre Američanov stavať, už začala pracovať na pozemkoch mesta. Z 55 členov zastupiteľstva ich pre výstavbu hlasovalo len 25, pričom na súhlas bolo potrebných minimálne 28 hlasov. Informovali o tom servery Novinky.cz a iDNES.cz.

Podľa primátora Brna Romana Onderku to znamená koniec rokovaní s americkou spoločnosťou. "Brno premárnilo svoju šancu získať v čase ekonomickej recesie silného investora a súčasne vyslalo do sveta negatívny signál aj ostatným potenciálnym investorom," povedal. Zamietnutie pre juhomoravskú metropolu znamená, že príde o investora, ktorý mohol zamestnať až 2000 ľudí.

Za premárnenú šancu označil rozhodnutie aj premiér Bohuslav Sobotka. Doplnil, že vláda ponúkne firme iné lokality.

Zatiaľ čo doteraz rokovania viazli najmä pre neexistujúci diaľničný privádzač, teraz sa diskusia točila okolo územného plánu a neoprávnených stavebných prác na pozemkoch pod plánovanou halou. Obyvatelia z okolia priemyselnej zóny totiž upozornili na to, že na pozemkoch, ktoré stále patria Brnu, robí firma CTP Invest neoprávnené úpravy. Podľa opozičnej strany Zelených je to od developéra taký nečestný krok, že môže ohroziť dôveru politikov v to, že sa firma bude v budúcnosti správať v súlade s uzatvorenými zmluvami.

Ešte väčší problém než práce na pozemku však pri rokovaniach spôsobil územný plán. V ňom je zakotvená podmienka, ktorá hovorí, že sa tam distribučné centrá stavať nemôžu. Územný plán by sa tak musel zmeniť, o čo developér už požiadal. O tejto žiadosti sa však poslanci dozvedeli až na treťom zastupiteľstve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu