Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čerpanie eurofondov na vedu a výskum bude pre Slovensko jednoduchšie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Získanie eurofondov na financovanie vedeckých a výskumných projektov bude od tohto roku jednoduchšie. Výzvy programu Horizont 2020, ktorý európske fondy v tejto oblasti zastrešuje, totiž prináša viacero zmien. Tie majú pomôcť novým členským krajinám s čerpaním európskych financií.

"Tie problémy, ktoré malo v minulosti Slovensko, malo nielen Slovensko, ale týkalo sa to novších členských štátov Európskej únie," povedala na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave komisárka Európskej komisie (EK) pre výskum, inovácie a vedu Máire Geoghegan-Quinn.

Podľa nej nedosiahli všetky členské krajiny požadovanú efektivitu čerpania fondov, a tak EK prišla s celým balíkom rôznych podporných opatrení. Jedným z nich je napríklad možnosť, aby vybrané európske inštitúcie a univerzity mohli spolupracovať so žiadateľmi o fondy a zvýšiť ich úspešnosť. Podobná možnosť existuje aj pre významných výskumných pracovníkov Európy.

"Môžu prísť napríklad na Slovensko, pomôcť tu budovať excelentnosť a Európska únia na takéto aktivity vyčlenila 2 milióny eur," skonštatovala komisárka a dodala, že rozdielne platové podmienky v jednotlivých krajinách bude EK vyrovnávať až do výšky 8000 eur.

V rámci programu Horizont 2020 nastanú aj viaceré technické zmeny, ktoré sa týkajú časových termínov a administratívy. Obdobie od predloženia projektu po jeho schválenie sa skrátilo o štyri mesiace na osem mesiacov. Zjednodušiť sa má aj oblasť nákladov, ktoré sa budú po novom preplácať jednorazovo.

Takisto bude možné projekty pre Horizont 2020 kombinovať so žiadosťami o štrukturálne fondy, čo doteraz nebolo možné. Žiadateľ tak môže dostať na vybavenie a infraštruktúru peniaze zo štrukturálnych fondov, pričom prácu v samotnom projekte zafinancuje Horizont 2020.

Podľa ministra školstva Dušana Čaploviča malo Slovensko v minulosti v rámci čerpania eurofondov na vedu a výskum veľký deficit. EK však podľa neho urobila všetko preto, aby aj novšie členské štáty EÚ mohli byť v čerpaní úspešné. "Hoci na Slovensku je dostatočná kapacita špičkových vedeckých pracovníkov, prístup, ktorý sa v minulosti zvolil, nebol správny a my sme sa z neho poučili," vyhlásil Čaplovič.

Celkovo je na program Horizont 2020 vyčlenených 80 miliárd eur, pričom v rámci prvých dvoch rokov bude k dispozícii viac ako 15 miliárd eur. Tie budú určené na stimuláciu znalostnej ekonomiky v Európe, ako aj riešenie súvisiacich problémov. EK si od poskytnutých financií sľubuje, že pomôžu zlepšiť kvalitu života predovšetkým obyvateľov Európy.

Dvojročné stanovenie priorít financovania má výskumným pracovníkom a podnikom zabezpečiť viac istoty v súvislosti so smerovaním politiky EÚ v oblasti výskumu. V rámci väčšiny výziev programu je už možné predkladať projekty, pričom do ostatných výziev sa bude možné zapojiť v priebehu tohto roka. EÚ na financovanie jednotlivých výziev zo svojho rozpočtu vyčlenila asi 7,8 miliardy eur.

Peniaze poputujú predovšetkým na tri kľúčové piliere programu. Tými sú Excelentná veda s dotáciou 3 miliardy eur, ktoré zahŕňajú 1,7 miliardy eur na granty Európskej rady (ER) pre výskum špičkových vedcov a 800 miliónov eur na štipendiá Marie Sklodowska-Curie pre mladých výskumníkov. Ďalšími piliermi sú Vedúce postavenie priemyslu (1,8 miliardy eur) a spoločenské výzvy (2,8 miliardy eur).

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu