Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Poskytovanie rodičovského príspevku sa sprísnilo

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Od začiatku tohto roka sa sprísnili podmienky pre poskytovanie rodičovského príspevku. Ide najmä o prípady, kedy je starostlivosť rodičov o staršie deti nedostatočná alebo je ich výchova ohrozená.

Vyplýva to z novely zákona o rodičovskom príspevku, ktorá nadobudla účinnosť od 1. januára 2014. Rodičovský príspevok nedostanú tí rodičia, ktorým z osobnej starostlivosti bolo odňaté staršie dieťa vo veku do troch rokov alebo do šesť rokov, ak má dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav a na zabezpečenie starostlivosti o toto dieťa úrad práce, sociálnych vecí a rodiny už poskytuje rodičovský príspevok osobe, ktorej bolo toto dieťa zverené do starostlivosti.

S cieľom zabezpečiť účelné využívanie príspevku sa stanoví osobitný príjemca rodičovského príspevku aj v prípade, ak už bol v rodine stanovený osobitný príjemca dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k dávke v hmotnej núdzi alebo prídavku na dieťa z dôvodu, že rodič prídavok na dieťa nepoužíval na účel, na ktorý je určený.

Novela zákona umožňuje ustanoviť osobitného príjemcu rodičovského príspevku aj na žiadosť rodiča. Osobitným príjemcom dávok je obec, v ktorej má oprávnená osoba pobyt, alebo ak je to odôvodnené, iná osoba.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu