Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Zastavené dodávky ropy z Ruska zatiaľ ľudí na pumpy nevyhnali

BRATISLAVA - Na zastavené dodávky ropy z Ruska zatiaľ ľudia nereagovali hromadným nákupom nafty a benzínu do zásoby.

Dopoludnia bola situácia na čerpacích staniciach rovnaká, ako počas bežného dňa. Nezmenili to ani nižšie ceny pohonných hmôt platné od dnešného dňa, vyplýva z ankety ČTK. Dodávky ropy boli zastavené v pondelok večer, ako následok sporu medzi Ruskom a Bieloruskom. Slovensko má v rezerve zásoby ropy na 70 dní.

"U nás sa zatiaľ nič nedeje, ľudia prichádzajú tak ako obvykle. Počas rannej špičky sa u nás zastaví 200 až 300 motoristov a tak to bolo aj dnes," povedala ČTK pracovníčka na žilinskej čerpacej stanici Spectrum. Rovnaká situácia bola aj na viacerých čerpacích staniciach spoločnosti Slovnaft a OMV.

"Nič dramatické sa nedeje, možno sa to zmení popoludní," povedala Elena Tóthová z jednej z bratislavských čerpacích staníc Slovnaftu. "Všetky zásobníky máme plné, ale vodičov je približne rovnako, ako inokedy," dodal Ladislav Andruš z košickej pumpy OMV.

Slovensko zatiaľ výpadkom prísunu ropy nie je ohrozené, pretože má dostatočné zásoby. Ropa prestala do krajiny tiecť v pondelok pred 20:00, pretože Rusko a Bielorusko sú v dlhodobom spore o transport ropy do západnej Európy cez ropovod Družba.

Návaly motoristov na čerpacích staniciach už nevyvolávajú ani zmeny cien pohonných hmôt, tvrdí zamestnankyňa čerpacej stanici v bratislavskej Záhorskej Bystrici Blažena Ráczová. "Raz sú vyššie, inokedy nižšie, takže ľudia si už na to zvykli," dodala. Dnes zlacnel liter benzínu podľa internetovej stránky www.natankuj.sk o 70 halierov a liter nafty o 80 halierov.

V súčasnosti najpoužívanejšie pohonné hmoty benzín a nafta sa vyrábajú z ropy. Ide o tekutinu, ktorá vznikala stovky miliónov rokov z uhynutých pravekých živočíchov a odumretých rastlín. Tie sa postupne bez prístupu vzduchu zmenili v podzemí pod vplyvom vysokého tlaku a tepla na ropu. Zásoby tejto nerastnej suroviny vyčerpajú ľudia pravdepodobne v nasledujúcich desaťročiach.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu