Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nové pracovné miesta v Košiciach: Najprv treba vyplatiť staré dlhy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE – Investičné plány developerskej spoločnosti TriGranit sú stále len v rovine úvah. I keď už avizovali, že v Košiciach chcú investovať 300 miliónov eur a vytvoriť niekoľko tisíc pracovných miest, ešte nemajú nič isté.

Postaviť obchodno-zábavno-relaxačný komplex chcú totiž v bývalých Malinovského kasárňach, ktoré sú majetkom mesta a mesto ho chce predať. Minimálne 5,4 milióna eur chce získať mesto týmto predajom. Výťažkom z predaja bude hradený záväzok z minulosti voči firme Strelingstav.

Začiatky sporu mesta so Strelingstavom siahajú do polovice 90-tych rokov, kedy mesto odstúpilo od zmluvy na opravu a údržbu komunikácií s touto firmou. Vtedy bol primátorom mesta Rudolf Schuster, pričom zmluvu so spoločnosťou podpísal jeho predchodca Rudolf Bauer. Firma zažalovala mesto a neskôr sa zlúčila s londýnskou firmou Waltz Properties Limited, ktorá vymáha škodu od mesta. Súdy vo svojich verdiktoch konštatovali, že Košice budú musieť platiť náhradu škody.

V júli tohto roku poslanci na mimoriadnom zastupiteľstve schválili mimosúdnu dohodu, podľa ktorej mesto zaplatí tejto spoločnosti do 3 rokov 9,9 milióna eur.

Záujemcovia o kúpu tejto lukratívnej nehnuteľnosti v centre mesta sa musia prihlásiť do verejnej obchodnej súťaže, ktorú však mesto ešte nevyhlásilo. „Teší nás tento záujem, ale faktom je, že až na poslednom decembrovom zastupiteľstve sa budú schvaľovať podmienky obchodnej verejnej súťaže a zároveň predaj Malinovského kasárni,“ povedala nám hovorkyňa mesta Martina Urik Viktorínová a dodáva: „Pripravujeme rozsiahly materiál s podmienkami, ktoré musí spĺňať každý záujemca a len tak sa môže prihlásiť do súťaže. Napríklad v podmienkach je dané, že zastavanosť plochy môže byť maximálne 80 percent, z toho obytná zóna môže byť maximálne 30 percent. V bývalých Malinovského kasárňach musí byť minimálne 20 percent zelene. Záujemcovia sa tiež musia vysporiadať aj s enviromentálnou záťažou územia.“

Posledné tohtoročné mestské zastupiteľstvo v Košiciach bude 16. decembra. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu