Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Predaj smartfónov s Androidom výrazne stúpol

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Predaj operačného systému Android od technologického gigantu Google zaznamenal v treťom kvartáli roka historické maximum, podľa údajov analytickej spoločnosti IDC bol totiž nainštalovaný až na 81 % všetkých predaných smartfónoch, teda na zhruba 211,6 mil. zariadení.

V porovnaní s tretím štvrťrokom minulého roka, kedy sa predalo 139 mil. zariadení s Androidom, tak jeho predaj vzrástol o 51,3 %.

Druhým najrozšírenejším mobilným operačným systémom bol v treťom kvartáli iOS od spoločnosti Apple, ktorému však aj napriek nárastu predaja o 25,6 percenta na 33,8 mil. kusov klesol podiel na trhu o 1,5 percentuálneho bodu na 12,9 %.

Zaujímavé čísla však dosiahol aj Windows Phone od spoločnosti Microsoft, ktorého predaj v medziročnom porovnaní vzrástol až o 156 % na 9,5 mil. kusov. Napriek tomu je jeho trhový podiel stále slabý a v porovnaní s vlaňajškom stúpol len o 1,6 percentuálneho bodu na 3,6 %.

Operačný systém Blackberry od rovnomenného výrobcu zaznamenal v treťom kvartáli rekordný prepad až o 41,6 % na 4,5 mil. predaných kusov. Jeho trhový podiel tak klesol o 2,4 percentuálneho bodu na 1,7 %. Za rastom Androidu a Windows Phone stojí podľa analytikov spoločnosti IDC relatívne nízka cenová úroveň smartfónov, ktoré tieto operačné systémy využívajú.

Priemerná cena inteligentných mobilných telefónov v treťom kvartáli klesla medziročne 12,5 % na zhruba 317 USD. Trhom zároveň pohol vyšší dopyt po smartfónoch s väčšou uhlopriečkou displeja. Zariadenia s päť až sedempalcovou obrazovkou sa podieľali na celkovom predaji asi pätinou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu