Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Carrefour zvažuje prevod svojich hypermarketov jednotlivo

Carrefour, Žilina
Carrefour, Žilina

BRATISLAVA - Spoločnosť Carrefour v reakcii na rozhodnutie Protimonopolného úradu SR (PMÚ) nepovoliť zlúčenie obchodných sietí Tesca a Carrefouru na Slovensku uviedla, že zvažuje aj možnosť prevodu svojich slovenských prevádzok jednotlivo.

PMÚ totiž posudzoval spojenie Tesca a všetkých štyroch hypermarketov Carrefour ako celku. "V súčasnosti Carrefour analyzuje všetky dôsledky rozhodnutia PMÚ a zváži možnosti ďalšieho postupu," uviedla pre agentúru SITA Aurélie Launay z tlačového oddelenia skupiny Carrefour Group.

Obchodný reťazec Tesco zatiaľ nevie, ako bude postupovať vo veci zamietnutia koncentrácie s firmou Carrefour protimonopolným úradom. "Hľadáme všetky možnosti predtým, než sa rozhodneme, aký bude náš ďalší postup," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa spoločnosti Tesco Oľga Hrnčiarová. Podľa nej sa však pre Tesco nič nemení a naďalej sa chce sústreďovať na svoje strategické plány.

Odbor koncentrácií PMÚ svojím rozhodnutím z 29. decembra minulého roka zakázal koncentráciu Tesca a Carrefouru. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné a je možné sa voči nemu odvolať do 15 dní odo dňa doručenia. Ako informovala hovorkyňa PMÚ Alexandra Bernáthová, v danom prípade úrad posudzoval takzvanú horizontálnu koncentráciu konkurenčných spoločností. Tesco malo totiž na základe zmluvy o kúpe a predaji akcií získať nad Carrefourom nepriamu kontrolu. Úrad analyzoval dopady koncentrácie na tri lokálne relevantné trhy. Ide o trh maloobchodného predaja každodenného spotrebného tovaru v hypermarketoch, supermarketoch a diskontných obchodoch v mestách Bratislava, Žilina a Košice. Na týchto trhoch sa totiž podľa PMÚ prekrývajú aktivity oboch spoločností. "Na uvedených relevantných trhoch má podnikateľ Tesco vedúce postavenie, jeho najbližším konkurentom je podnikateľ Carrefour, pričom existuje podstatný odstup v postavení zostávajúcich podnikateľských subjektov na relevantných trhoch," objasnila Bernáthová.

Tesco koncentráciu prevádzok spoločností na Slovensku a v Českej republike oznámilo už v roku 2005, kedy sa týmto prípadom začala zaoberať Európska komisia. Tá napokon v decembri 2005 aj odsúhlasila plány spoločnosti Tesco na kúpu hypermarketov Carrefour v Českej republike s tým, že koncentráciu prevádzok na Slovensku na žiadosť PMÚ posúdi slovenská strana. Plán spoločnosti Tesco spočíval vo výmene obchodov medzi oboma firmami tak, že sa stiahnu z krajín, kde majú nízky podiel na trhu a posilnia svoje pozície inde. Tesco, najväčší britský maloobchodný reťazec, chcel Carrefouru predať šesť obchodov a dve stavebné parcely na Taiwane a doplatiť 57,4 mil. eur, ako to firma oznámila koncom septembra 2005. Výmenou malo Tesco získať 11 hypermarketov Carrefour v ČR a štyri na Slovensku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu