Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Drvivá väčšina mladých Slovákov si myslí, že je málo šancí nájsť si dobrú prácu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Až 90 percent mladých Slovákov si myslí, že mladí dnes nemajú dostatok príležitostí nájsť si adekvátne zamestnanie. Viac ako polovica z nich sa týmto faktom cíti frustrovaná. Vyplynulo to z odpovedí Slovákov a Sloveniek, ktorí na začiatku júla vyplnili dotazník v rámci európskeho projektu štruktúrovaného dialógu, ktorý sa pýtal na názor mladých Európanov, týkajúci sa šancí uplatniť sa po škole na pracovnom trhu.

Ako informuje internetový portál Rady mládeže Slovenska (RmS), na Slovensku sa do ankety zapojili najmä stredoškoláci, 25 % respondentov bolo zamestnaných a 9 % nezamestnaných.

Väčšina (73 %) z opytovaných si myslí, že mladí ľudia majú dostatok možností pokračovať po strednej škole v štúdiu, nájsť si prácu je však problém. Až 90 % uviedlo, že mladí dnes nemajú dostatok príležitostí nájsť si adekvátne zamestnanie, dôvodom je najmä absencia pracovných miest a uprednostňovanie ľudí s praxou.

Podľa názorov, ktoré sa v ankete od mladých Slovákov a Sloveniek objavili, v dôsledku malých šanci uplatniť sa na pracovnom trhu, nemôžu mladí získať pracovné návyky a dostávajú sa do ekonomických ťažkostí. Takáto "čierna perspektíva" spôsobuje, že až 55 percent respondentov sa cíti byť frustrovaná a nevyužitá.

Pri otázke na možné riešenia - mladí poukazovali najmä na zvýšený záujem štátu pri tvorbe pracovných príležitostí pre mladých. Viac ako 20 % respondentov si myslí, že by sa mala zlepšiť kvalita vzdelávania na stredných a vysokých školách.

Názory, ktoré každý polrok prezentujú mladí v rámci projektu štruktúrovaného dialógu, prispievajú k odporúčaniam, ktoré Európska únia (EÚ) prijíma v oblasti mládežníckej politiky. O názoroch mladých Európanov na šance zamestnať sa po skončení školy, sa bude hovoriť na septembrovej konferencii Youth Fora v hlavnom meste predsedajúcej krajiny EÚ Litvy, Vilniuse.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu