Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zlé správy pre SR: Predĺženie čerpania fondov môžu stopnúť žiarlivé krajiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda vlády Robert Fico chce počas zasadnutia Európskej rady a najvyšších predstaviteľov krajín eurozóny v Bruseli presadiť, aby Slovensko dostalo výnimku a mohlo o rok dlhšie čerpať eurofondy.

Štát je podľa jeho slov na dobrej ceste ju získať, avšak prekážkou ešte môžu byť niektoré "žiarlivé krajiny", pre ktoré môže byť celý proces zablokovaný. To by pre Slovensko znamenalo prepadnutie 350 mil. eur. O ktoré krajiny ide, však Fico nekonkretizoval, dodal však, že medzi ne patria aj niektoré susedné štáty.

Rovnaké problémy s čerpaním eurofondov sa totiž netýka iba Slovenska. Výnimku však má okrem SR sľúbenú len Rumunsko. Novinárov o tom premiér informoval počas letu do Bruselu.

Ďalšou témou, ktorou sa budú zaoberať najvyšší predstavitelia krajín EÚ je aj problém s nezamestnanosťou mladých ľudí. Únia chce v rokoch 2014 až 2020 pomôcť 10 až 11 krajinám, kde nezamestnanosť ľudí do 29 rokov presahuje 25 %, sumou 6 mld. eur. Slovensko by z tejto čiastky mohlo podľa Fica získať 80 mil. eur.

Európski lídri sa budú venovať aj téme podpory malých a stredných podnikov (MSP). Dôležitú úlohu v by mala v tomto smere zohrať Európska investičná banka (EIB), ktorej členské krajiny navýšili základné imanie o 10 mld. eur. Vďaka tomu môže poskytovať viac pôžičiek na rozvoj malých a stredných podnikov.

Aby Slovensko mohlo tieto peniaze využiť, Ministerstvo financií SR navrhuje vytvoriť špeciálny investičný fond, kde by prispieval štát, EIB a súkromný sektor. Prostriedkami z tohto fondu by tak bolo podľa Fica možné podporovať MSP pri nákupe nových technológií alebo pri vede a výskume.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu