Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ryanair sa plesne po vrecku: Za nové lietadlá vysolí 15,6 miliard dolárov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DUBLIN - Írsky nízkonákladový letecký prepravca Ryanair získal súhlas akcionárov na kúpu 175 lietadiel Boeing 737-800 v celkovej hodnote 15,6 mld. USD. Spoločnosť v utorok v krátkom stanovisku ďalej uvádza, že lietadlá budú dodané počas piatich rokov od roku 2014 do 2018.

Ryanair predstavil túto zákazku ešte v marci. Flotila prepravcu sa tak zvýši zo súčasných 300 na 400 lietadiel, keďže 75 starších lietadiel letecká spoločnosť zároveň prestane v najbližšom období využívať. V období najbližších piatich rokov, v ktorom jeho konkurenti plánujú znižovanie kapacít, tak Ryanair svoje kapacity navýši o 25 %.

Írska spoločnosť zverejnila túto správ v ten istý deň, ako jeho konkurent, britský nízkonáladový prepravca easyJet, uzavrel dohodu s európskym výrobcom lietadiel Airbus, na základe ktorej získa 135 lietadiel. EasyJet súhlasil, že kúpi 35 strojov terajšej generácie A320 a 100 lietadiel novej generácie A320neo.

Spoločnosť to oznámila v utorok počas druhého dňa leteckého salónu v Paríži. Celková katalógová cena týchto 135 lietadiel je približne 11,5 mld. USD, ale firma easyJet uviedla, že dohodla veľmi podstatnú zľavu.

Spoločnosť Ryanair je najväčšou nízkonákladovou leteckou spoločnosťou v Európe a zabezpečuje aj väčšinu pravidelných linkových medzinárodných spojení so Slovenskom. Podľa údajov letiska v Bratislave bude Ryanair v lete tohto roka prevádzkovať z hlavného mesta 59 pravidelných letov týždenne do 16 destinácií vo Veľkej Británii, Taliansku, Španielsku, Írsku, Francúzsku a Belgicku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu