Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Prestížny časopis: Slovensko je minuloročným lídrom v atraktivite investícií

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko bolo v minulom roku v rámci regiónu východnej Európy najlepšie v priťahovaní investícií. Aspoň to tvrdí časopis Site Selection, ktorý zostavil na základe ohlásených projektov, investovaného kapitálu a pracovných miest vytvorených celkovo a v prepočte na jedného obyvateľa rebríček krajín.

"Ocenené národné investičné agentúry boli úspešné pri získavaní investičných projektov, či už išlo o expanzie existujúcich podnikov alebo získavanie nových investičných projektov zahraničných a domácich investorov," informovala Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO). Za Slovenskom skončili Česká republika, Rumunsko, Maďarsko a Poľsko.

V minulom roku sa podarilo Slovenskej agentúre pre rozvoj investícií a obchodu s investormi uzavrieť 32 investičných projektov v celkovom objeme 1,2 mld. eur. Vďaka týmto projektom by malo vzniknúť na Slovensku vyše osemtisíc nových pracovných miest. Väčšina vlani uzavretých projektov smeruje podľa agentúry do doteraz znevýhodnených regiónov. Najviac si polepšia Trnavský, Košický, Banskobystrický a Žilinský kraj. Najviac investícií už tradične smeruje do automobilového, kovospracujúceho a elektrotechnického priemyslu. 

Agentúre SARIO sa od začiatku tohto roka podarilo uzatvoriť s investormi šesť investičných projektov v hodnote zhruba 280 mil. eur. Vzniknúť by tak malo takmer 1 200 nových pracovných miest. Agentúra aktuálne rokuje s ďalšími piatimi veľkými investormi, ktorí by mohli na Slovensku investovať od 200 do 300 mil. eur a vytvoriť ďalších tritisíc nových pracovných miest. Na Slovensko podľa agentúry už smerujú nielen investori z automobilového a spracovateľského priemyslu, ale aj investori z odvetvia informačných technológií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu