Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Brzdí nás strach? Slovenskí biznismeni sa vraj boja exportovať!

Slovak Telekom je jedným z partnerov projektu.
Slovak Telekom je jedným z partnerov projektu.

BRATISLAVA - Hospodárska kríza ešte stále nepoľavila a Slováci môžu iba slastne spomínať na bohaté roky 2007, či 2008. Zamestnanosti, či hospodárskemu rastu by pomohlo, keby sa slovenskí podnikatelia dokázali presadiť na zahraničných trhoch. Exportu však bráni kuriózna bariéra - slovenskí podnikatelia sa boja exportovať. Štát sa v spolupráci s niekoľkými firmami pokúsi túto prekážku prekonať.

Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) spojila sily s Exim Bankou, slovenskou pobočkou Googlu, bankou Sberbank, ale aj so Slovak Telekomom a spoločnosťou Zoznam, s.r.o. Výsledkom je projekt Misia14/Madi in Slovakia 2014. Projekt má pomôcť malým a stredným firmám pri vstupe na zahraničné trhy. "Slovenské produkty a služby sú v zahraničí cenené najmä pre svoju kvalitu, preto chceme týmto projektom pozvbudiť slovenské firmy, aby začali uvažovať nad exportom a zároveň im pomôcť prekonať prvotné problémy," povedal Robert Šimončič, generálny riaditeľ Saria.

Zaujímavé pritom je, že podľa prieskumu banky Sberbank sa malé a stredné podniky často zameriavajú iba na slovenský trh. Podnikatelia sa pritom často domnievajú, že ich tovar nie je vhodný na export. Z prieskumu medzi firmami, ktoré už exportujú, však nevyplynula žiadna výrazná prekážka. Znamená to, že malé a stredné firmy si často iba neveria a boja sa zariskovať na zahraničných trhoch.

Podnikatelia, ktorí nad exporovaním uvažujú, sa môžu dozvedieť viac na webstránke www.misia14.sk.Sario a jeho partneri si od projektu sľubujú podporu obchodu, ktorý by sa mal prejaviť zvyšovaním zamestnanosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu