Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Viceprezident ECB vyzýva štáty Európy: Musíme pokračovať v úsporách a reformách

Vitor Constancio
Vitor Constancio (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Viceprezident Európskej centrálnej banky (ECB) Vitor Constancio vyzval krajiny eurozóny, aby pokračovali v nastúpenom úspornom kurze, informovala agentúra DPA.

"Aby sme zabezpečili rast a znížili nezamestnanosť, treba pokračovať v opatreniach na konsolidáciu verejných financií, ktoré treba doplniť radikálnymi štrukturálnymi reformami," povedal dnes Constancio pred Hospodárskym a menovým výborom Európskeho parlamentu (EP). Reformy sú podľa neho dôležité pre zotavenie ekonomiky a návrat k rastu. Krajiny sa nesmú vzdať politiky úspor. "Ak sa pozrieme dopredu, musíme zostať ambiciózni s cieľom zabezpečiť stabilitu a prosperitu eurozóny."

Medzi európskymi politikmi existuje spor týkajúci sa správnej cesty z krízy. Predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso v pondelok (22. 4.) vyhlásil, že Európa zrejme narazila na politické limity toho, ako ďaleko môže zájsť v hospodárskej politike orientovanej na úspory. Politika úspor je podľa neho "politicky a sociálne" neudržateľná. EK však popiera, že spochybňuje správnosť úspor.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu