Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Agentúra Standard & Poor's potvrdila ratingy Slovenska

LONDÝN - Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's Ratings Services vo štvrtok potvrdila rating dlhodobých záväzkov Slovenskej republiky na úrovni A a rating krátkodobých záväzkov na úrovni A-1.

"Ratingy Slovenska odrážajú rapídny pokrok krajiny v reformách verejného sektora a sociálneho sektora, ako i perspektívu vstupu do eurozóny v roku 2009," zdôvodnila agentúra tento krok. Výhľad ratingov je stabilný.

Agentúra dodala, že zvýšeniu ratingov Slovenska bráni najmä mierna úroveň bohatstva krajiny ako i nejasná perspektíva budúcej ekonomickej a fiškálnej politiky novej slovenskej vládnej koalície, ktorá sa k moci dostala na základe opozície voči viacerým reformám predchádzajúcej vlády. Napriek očakávaniam Standard & Poor's sa do novej vlády nedostala ani jedna z predchádzajúcich vládnych strán, čo vzbudzuje obavy o ďalší vývoj týchto politík, dodala agentúra.

Vláda premiéra Roberta Fica tvrdí, že chce prijať euro podľa pôvodného plánu v roku 2009 a budúcoročný rozpočet, ktorý predložila, je v súlade s potrebou fiškálnej konsolidácie pre vstup do eurozóny. Agentúra však upozorňuje, že vo vládnom programe zakotvené ciele posilniť sociálny štát a znížiť dane a platby do systému sociálneho zabezpečenia pre nízke príjmové skupiny obyvateľstva sú v rozpore so sľubovaným fiškálnym sprísňovaním. Podľa Standard & Poor's je síce nepravdepodobné, že vláda SR pristúpi k úplnému zvráteniu fiškálnej a ekonomickej politiky, budúce perspektívy vývoja v tejto oblasti sú však nejasné. Stabilný výhľad ratingov tak znamená, že riziká poklesu ratingov i možnosť ich zvýšenia sú v rovnováhe, dodala agentúra.

"Možné zvýšenie ratingov SR bude závisieť od pokračovania reforiem v systéme sociálneho zabezpečenia a na trhu práce, ktoré zaručia udržateľný, silný a vyvážený rast ekonomiky. Ďalším určujúcim faktorom bude vývoj fiškálnej politiky. Prípadné zvrátenie predchádzajúcich štrukturálnych reforiem, expanzívna fiškálna pozícia či výraznejší odklad vstupu do eurozóny môžu vyústiť do zníženia ratingov krajiny," upozornila agentúra Standard & Poor's.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu