Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Daň z príjmu vyniesla vlani samosprávam menej ako čakali

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Medziročný nárast výnosu z dane z príjmov, ktorý slovenské obce vlani očakávali, sa nenaplnil. Plánovaný výnos z príjmov fyzických osôb mal vlani dosiahnuť 1,222 miliardy eur.

"Tieto predpoklady sa však nenaplnili, objem podielových daní bol v porovnaní s rozpočtom nižší o 2,07 % a dosiahol čiastku necelých 1,197 miliardy eur," informovala spoločnosť Slovak Credit Bureau (SCB).

Celkové príjmy medziročne vzrástli v jedinom regióne a to v Banskobystrickom kraji, kde sa zvýšili o 0,24 %. V ostatných krajoch poklesli, avšak s rozdielnou intenzitou. Najvýraznejšie sa znížili v Bratislave (o 23,65 %) a s výraznejším odstupom v Žilinskom kraji o 10,48 %. Naopak, medziročne najmenej, o 0,04 %, poklesli v Bratislavskom kraji a o 0,21 % v meste Košice.

Medziročne rýchlejším tempom ako celkové príjmy poklesol objem celkových výdavkov municipalít a ich rozpočtových organizácií. Výsledok rozpočtového hospodárenia municipalít sa tak v porovnaní s rokom 2011 zlepšil. Rozdiel medzi príjmami a výdavkami vrátane finančných operácií bol za celú SR v rokoch 2011 aj 2012 kladný.

Prebytok bežného rozpočtu sa oproti roku 2011 zvýšil o 8,54 %, k čomu prispelo rýchlejšie medziročné tempo rastu bežných príjmov o 5,40 % v porovnaní s tempom rastu bežných výdavkov (o 5,15 %). "Schodok kapitálového rozpočtu sa medziročne znížil o 23,02 % a prebytok vo finančných operáciách poklesol až o 41,75 %," uviedla spoločnosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu