Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Poslanci schválili novelu Obchodného zákonníka

Poslanci schválili novelu Obchodného zákonníka
Poslanci schválili novelu Obchodného zákonníka

BRATISLAVA - Podnikatelia sa nebudú môcť od februára budúceho roka zaregistrovať na adrese nehnuteľnosti, ktorá im nepatrí alebo ktorú nemajú právo užívať.

Vyplýva to z novely Obchodného zákonníka, ktorú dnes schválila Národná rada SR. Novela ďalej zavádza sankcie, ak spoločnosť za svoje sídlo uvedie adresu nehnuteľnosti, ktorá jej nepatrí alebo ku ktorej nemá užívacie právo. V takom prípade súd bude môcť rozhodnúť aj o zrušení spoločnosti.

Novela Obchodného zákonníka by tiež mala umožniť postupný prechod na euro v súvislosti s prepočítavaním základného imania spoločností. Podľa nej bude možné uvádzať v eurách aj základné imanie spoločností s ručením obmedzeným a družstiev. V prípade spoločnosti s ručením obmedzeným by malo základné imanie dosahovať najmenej 5 000 eur a pri družstvách aspoň 1 250 eur.

Od februára bude možné podať návrh na zápis do obchodného registra a rovnako uložiť listinu do zbierky listín aj elektronickou formou. Na základe dnes schválenej novely zákona o Obchodnom registri bude tiež možné poskytovať verejnosti právne záväzné výpisy z obchodného registra a listín zo zbierky listín na základe elektronickej žiadosti, a to tak v papierovej ako aj v elektronickej podobe. Odpadne tak nutnosť návštevy registrového súdu. Ak totiž v súčasnosti potrebuje určitý subjekt právne záväzný výpis z obchodného registra, je nutné, aby sa obrátil na príslušný registrový súd.

Poslanci tiež vyslovili súhlas s Dohovorom o ochrane a podpore rozmanitosti kultúrnych prejavov (UNESCO) prijatým v Paríži 20. októbra 2005, s prístupom Slovenskej republiky k Dohode o ustanovení Európskej molekulárno-biologickej konferencie a s návrhom na ratifikáciu Medzinárodného dohovoru proti dopingu v športe.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu