Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Mihál chce v SaS obrusovať hrany

Jozef Mihál
Jozef Mihál (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Novozvolený podpredseda SaS Jozef Mihál chce v strane obrusovať hrany. „Preskákal som už všeličo a mám dostatočný nadhľad, aby som vedel niektoré veci zmierňovať, obrusovať hrany a prinášať vlastné pohľady, kam má smerovať SaS,“ povedal dnes Mihál, ktorého v pondelok zvolila Republiková rada SaS na návrh predsedu strany Richarda Sulíka za podpredsedu.

Mihál už raz podpredsedom bol, ale po parlamentných voľbách v roku 2012 sa funkcie vzdal. Teraz funkciu podpredsedu opäť prijal, pretože vo voľbách členov republikovej rady cítil dostatočnú podporu. „Hlasovalo za mňa 140 členov, teda ľudia z oboch táborov,“ konštatoval.

Na návrh Sulíka v pondelok ako podpredseda skončil Juraj Miškov. „V SaS má predseda právo vybrať si svojich spolupracovníkov, postaviť si svoj nový tím. Sulík veľmi korektne ponúkol post podpredsedu Jozefovi Kollárovi ako reprezentantovi skupiny členov, ktorí za ním stáli. To bolo Kolárove krídlo a nie Miškovove alebo Krajcerove, takže bolo logické, že funkciu ponúkol Kollárovi,“ povedal Mihál.

Mihál zdôraznil, že každý sa môže slobodne rozhodnúť, či zostane v SaS. „Komu nevyhovuje SaS pod vedením Sulíka a odíde, budem to chápať a rešpektovať. Ak niekto odíde, zaželám mu veľa šťastia. Ak sa rozhodnú postaviť nový politický projekt, možno bude náš protivník a možno sa niekedy znovu politický zídeme,“ konštatoval. Spoločným cieľom by však mala podľa neho byť porážka tyranie väčšiny Roberta Fica, pretože je to chobotnica, ktorá presakuje všade. „To je náš politický súper, na ktorého by sme sa mali zamerať,“ dodal.

Kollár sa nechcel vyjadrovať, či jeho krídlo zo strany odíde. „Treba schladiť emócie, vývoj ukážu najbližšie týždne,“ povedal. Sulíkovu ponuku na post podpredsedu neprijal, pretože Sulík ho na kongrese pred desiatimi dňami označil za oportunistu. „Tým som chcel dokázať, že oportunistom nie som,“ povedal novinárom.

Martin Chren odvolanie Miškova jednoznačne vníma ako krágľovanie, pretože nebol na to uvedený žiaden dôvod. „Vnímam to ako začiatok valcovania,“ povedal s tým, že najhorším pocitom je vidieť ako niekto z "ješitnosti" hubí vlastné dieťa. „Včera (v pondelok), keď som to zažil v priamom prenose, som mal veľmi nepríjemný pocit,“ povedal.

Začiatok krágľovania odmieta podpredseda SaS Ľudobír Galko. „Bol to prirodzený proces, pretože už pol roka sme hovorili, že po voľbe predsedu na kongrese, si nový predseda zvolí svoj nový tím, čo sa udialo. Ak by bol úspešný Kollár, urobil by to isté. Ponuka od Richarda bola veľkorysá, pretože o mne bolo známe, že som podporoval Sulíka, Mihál sa javil vždy ako neutrálny a na tretiu stoličku navrhol Kollára, ktorý si to zaslúžil, pretože získal veľký počet hlasov ako vyzývateľ,“ povedal Galko.

Galko neverí v rozkol v SaS. "Ak by na základe straty jednej podpredsedníčkej stoličky niekto naštartoval rozkol v SaS, ukázal by, že mu išlo o niečo iné a nie o to, aby strana napredovala,“ zdôraznil. Podľa neho onedlho hlavy ochladnú. Upozornil, že aj v iných stranách, keď sa mení predseda, menia sa aj niektorí podpredsedovia.

Poslanec NR SR Juraj Miškov, ktorý podporoval na post predsedu SaS Jozefa Kollára, prišiel v strane o podpredsednícku funkciu. Vo funkcii podpredsedu ho nahradil poslanecký kolega Jozef Mihál. Vo funkcii podpredsedu zostal aj po pondelkovom rokovaní republikovej rady Ľubomír Galko.

Republiková rada v pondelok na návrh predsedu strany Richarda Sulíka odvolala Miškova i Galka. Následne Sulík navrhol zvoliť za podpredsedov Galka a Mihála, pričom Kollár odmietol ponuku Sulíka, aby sa stal jeho podpredsedom. Miškov zatiaľ zostáva predsedom poslaneckého klubu SaS. Kollár odvolanie Miškova v princípe považuje za krágľovanie.

Predseda SaS Richard Sulík považuje za prirodzený krok, že po voľbe predsedu strany došlo k zmenám na postoch podpredsedov, odmieta, že by krágľoval. Ako informoval, republiková rada rozhodla na základe jeho návrhu.

„Ako predseda strany som dal ním najavo, s kým chcem úzko spolupracovať na základe vzájomnej dôvery. Tento postup je logický a legitímny. Skutočnosť, že Juraj Miškov už nie je podpredsedom SaS, nezohľadňuje len môj osobný názor, ale aj názor väčšiny členov republikovej rady,“ zdôraznil Sulík.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu