Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

SDKÚ chce zjednodušiť čerpanie príspevkov na SZČ

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Čerpanie príspevkov na samostatnú zárobkovú činnosť (SZČ) by sa mohlo zjednodušiť. Poslanci NR SR Pavol Frešo a Ivan Štefanec (obaja SDKÚ-DS) totiž v závere ôsmeho rokovacieho dňa 16. schôdze Národnej rady (NR) SR predložili návrh novely zákona o službách zamestnanosti.

Vládnu novelu plénum odobrilo minulý týždeň. Poslanecká novela SDKÚ-DS chce budúcim živnostníkom a malým podnikateľom pomôcť tým, že im zruší povinnosť byť tri mesiace v evidencii uchádzačov o zamestnanie, pokiaľ chcú dostať príspevok na

Súčasťou návrhu je aj navýšenie príspevku na SZČ o výšku nevyčerpanej dávky v nezamestnanosti, najviac však za tri mesiace. "Štát na tom nič nestratí. Získa ľudí, ktorí sú aktívni, nemusí sa vyplácať podpora v nezamestnanosti, ale títo ľudia ju dostanú práve v podpore podnikania," okomentoval návrh Štefanec. Podľa poslanca Jozefa Mihála (SaS) by po prijatí spomínanej novely z radov nezamestnaných ubudlo päťtisíc ľudí, ktorí majú záujem podnikať, avšak musia byť štvrť roka evidovaní na to, aby mali nárok na príspevok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu