Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Moskva zablokuje členstvo sýrskej opozície v OSN

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Ruská vláda rázne odmietne požiadavku sýrskej opozície o udelenie kresla v OSN na úkor vlády sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada.

Potvrdil to vo štvrtok ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin. Podľa jeho slov by udelenie členstva zástupcom sýrskych povstalcov bolo "ohrozením postavenia" OSN. Podľa Čurkina sa takéto niečo nemôže stať, keďže väčšina členských krajín OSN je "zodpovedných a ctia si túto inštitúciu".

Ako povedal, "jednoducho nemôžete udeliť zastúpenie opozičným skupinám, ktoré neprešli žiadnym procesom legitimizácie a povedať, že teraz sú predstaviteľmi sýrskeho ľudu". Čurkin si taktiež neodpustil kritiku Ligy arabských štátov, ktorá v utorok sýrskej opozícii udelila členstvo odobraté Asadovmu režimu v novembri 2011, teda osem mesiacov po začiatku ozbrojeného konfliktu. LAŠ podľa ruského diplomata aktuálne zohráva "negatívnu" úlohu.

Sýrske miesta v arabskej lige na jej summite v Dauhe zaujala štvorčlenná delegácia sýrskej opozície na čele s bývalým predsedom Národnej koalície sýrskych opozičných a revolučných síl Ahmedom Muázom al-Chatíbom. Vláda v Damasku to ostro odsúdila a označila povstalcov za "banditov a lupičov". Pobúrenie vyjadrili aj Rusko a Irán. Opozícia zase žiada kreslo Sýrie aj v OSN.

Viac ako dva roky trvajúce protivládne povstanie v Sýrii si podľa odhadov OSN vyžiadalo vyše 70-tisíc obetí. Diplomatické úsilie o zastavenie násilia v blízkovýchodnej krajine zlyháva, tvrdší postup voči Damasku zase blokujú v OSN Rusko a Čína. Al-Asad obviňuje zahraničie z materiálnej podpory "teroristov" a odmieta z postu prezidenta odstúpiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu