Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Európska centrálna banka tají údaje o chudobe: Šokovala by aj „bohatých“ Nemcov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Po tom, čo prieskum súkromnej banky a Oxfordskej univerzity ukázal ako sú na tom jednotlivé štáty v bohatstve vlastných občanov sa zvýšil tlak na Európsku centrálnu banku, aby zverejnila oficiálne údaje. Objavili sa aj špekulácie, že ich už má k dispozícii od začiatku marca, ale odmieta ich zverejniť z dôvodu, že by mohli vyvolať vlnu nepokojov a paniky medzi ekonómami.

Slovensko skončilo v prieskume krajín eurozóny na poslednom 17 mieste s majetkom 19 tisíc eur v priemere na jednu osobu. Predposlední skončili Estónci, ostatné krajiny nás predbehli dvoj až desaťnásobne. Iba minulý týždeň pritom zverejnil Franfurter A.Z., že ECB odmieta zverejniť kompletné porovnanie bohatstva v jednotlivých štátoch z dôvodu, že by to vyvolalo v niektorých štátoch negatívnu reakciu.

"ECB so zverejnením výsledkov svojho prieskumu na rovnakú tému čaká na uzavretie rokovaní o pomoci Cypru. Existuje totiž obava, že zverejnené údaje by mohli narušiť „solidárnu“ atmošku v eurozóne. Taký bežný Nemec sa totiž môže začať pýtať svojich politických predstaviteľov nepríjemné otázky napríklad ohľadom pomoci výrazne bohatším Talianom. O Slovákoch na dne už ani nehovoriac," myslí si Juraj Kapriš z INESS.

Dnes pritom zverejnila výsledky prieskumu Nemecká centrálna banka. Okamžite sa stali témou číslo jedna a Angela Merkelová odmietla pomoc Cypru a následne stroskotali celé rokovania o záchrane tohto ostrova. Nemci totiž vyšli z týchto údajov ako chudobnejší ako Taliani, či Španieli, ktorých štáty sú enormne zadlžené.

Podľa Bundebank predstavuje čistý súkromný majetok Nemca 51 400 eur. Francúzi ho majú 113 500, Taliani 163 900 a Španieli, z ktorých je každý tretí nezamestnaní dokonca 178 300 eur.  Podľa údajov, ktoré má k dispozícii naša NBS, predstavuje bohatstvo na Slovensku sumu 61 900 eur, čo by znamenalo, že sme bohatší ako Nemci. Metodika týchto údajov však môže byť odlišná a podľa viacerých ekonómov, môže vychádzať z nesprávnych údajov reálnych cien nehnuteľností, alebo aj tým, že u nás veľa ľudí nehnuteľnosti vlastní, kým v Nemecku žije väčšina Nemcov v prenájme.

 

Čistá hodnota
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Franfurt AZ)

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu