Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Energetické Centrum porušilo zákon: Hrozí mu pokuta až 10 miliónov eur!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Spoločnosť Energetické Centrum (EC) porušila v rokoch 2010 až 2012 pri dodávkach plynu a elektriny viacero zákonných ustanovení, za ktoré jej hrozí pokuta do 10 miliónov eur.

K takému záveru došiel Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) na základe niekoľkomesačnej kontroly, ktorú inicioval na základe množiacich sa sťažností na komerčného dodávateľa. Celkom ich obdržal ÚRSO na EC až 570.

Medzi najvážnejšími porušeniami bolo fakturovanie vyššej ceny za elektrinu ako boli schválené úradom, či zneužívanie splnomocnenia pre prípad jednorazového procesu zmeny dodávateľa. Firma tiež nedodávala úradu informácie tak, ako jej to predpisuje platná legislatíva

"Zistili sme aj nesprávnu fakturáciu v desiatkach prípadov, kedy pri fakturovaní fixnej zložky ceny, teda pri platbe za odberné miesta, bola v niektorých prípadoch úradom schválená cena prekročená až o 300 percent," priblížil dnes predseda Regulačnej rady Jozef Holjenčík. Spoločnosť nedodržiavala ani zákonom stanovené lehoty na reklamáciu, kedy sa v niekoľkých príkladoch oneskorila aj o štvrťroka.

Firme teraz plynie 14-dňová lehota, počas ktorej sa môže kontrolovaná spoločnosť vyjadriť k zisteným nedostatkom. Nasledovať bude správne konanie, na základe ktorého sa určí výška sankcie. Holjenčík pritom predpokladá, že by sa mala pokuta pohybovať vo "vyšších úrovniach" zákonom stanoveného rámca do 10 miliónov eur.

V médiách sa v uplynulých mesiacoch objavili informácie aj o možných pochybeniach EC pri podomovom predaji. Šéf ÚRSO však upozornil, že kontrola týchto podozrení nespadá to činnosti jeho úradu. ÚRSO podľa neho eviduje sťažnosti aj na ďalších alternatívnych dodávateľov energií. Podľa Holjenčíka však nemajú natoľko závažný charakter.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu