Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

ECB chce Francúzom utiahnuť opasky: Musia znížiť deficit v rozpočte!

Jörg Asmussen
Jörg Asmussen (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Francúzsko musí v tomto roku zredukovať svoj rozpočtový deficit opäť pod úroveň 3 percent hrubého domáceho produktu (HDP). Povedal to v piatok člen Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Jörg Asmussen. V rozhovore pre nemeckú rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk povedal, že Paríž a Berlín "ako jadro eurozóny majú osobitú zodpovednosť za stabilitu meny a za dodržiavanie paktu stability a rastu EÚ".

Asmussen sa takto vyjadril dva dni po tom, ako francúzsky premiér povedal, že jeho krajine sa v tomto roku nepodarí zredukovať schodok rozpočtu pod 3 percentá HDP.

"Osobne sa domnievam, že je veľmi dôležité, aby Francúzsko v tomto roku udržalo svoj deficit pod úrovňou 3 percent," konštatoval Asmussen. Podľa neho Nemecko a Francúzsko musia dať príklad iným krajinám EÚ. Francúzsky premiér Jean-Marc Ayrault v stredu povedal, že spomalenie ekonomiky znamená, že Francúzsku sa v tomto roku nepodarí znížiť deficit verejných financií na 3 percentá HDP z úrovne 4,5 percenta HDP, na ktorej bol v roku 2012. Asmussen ďalej v piatok uviedol, že ECB si želá, aby výmenné kurzy naďalej určoval trh. "V posledných dňoch skupina G7 združujúca najväčšie priemyselné štáty opäť jasne dala najavo, aby výmenné kurzy určoval trh a to je pre nás v ECB ideálne," konštatoval. 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu