Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Cyprus so zníženým ratingom, krajina má negatívny výhľad

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NIKÓZIA - Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings znížila dlhodobý emisný rating (IDR) Cypru v zahraničnej aj v domácej mene zo stupňa "BB-" na stupeň "B". Tomuto hodnoteniu pridelia agentúra negatívny výhľad.

Krátkodobý emisný rating (IDR) Cypru v zahraničnej aj v domácej mene agentúra Fitch potvrdila na stupni "B" a zároveň potvrdila stropný rating krajiny na stupni "AAA".

Zníženie ratingu sčasti odráža presvedčenie agentúry Fitch, že rozsah pomoci, ktorú bude musieť vláda poskytnúť bankovému sektoru v krajine, bude väčší, než agentúra Fitch pôvodne predpokladala.

Európska komisia (EK) neuvažuje o reštrukturalizácii cyperského dlhu. Vyhlásil to hovorca eurokomisára pre hospodárske a menové záležitosti Simon O'Connor. Podľa eurokomisára Olliho Rehna výzvou počas rokovaní o pomoci Cypru je nájsť "kombináciu podstatného zníženia dlhu krajiny aj bankového sektora s nevyhnutným zabezpečením finančnej stability pre Cyprus". O'Connor ďalej vyhlásil, že existuje viac spôsobov okrem reštrukturalizácie ako znížiť dlh, napríklad prostredníctvom privatizácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu