Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Priemerne zarábajúci Slovák bude mať od januára vyššie odvody ako Čech

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Podľa poradenskej spoločnosti v oblasti účtovníctva Accace, bude slovenský zamestnanec na trvalý pracovný pomer platiť od nového roka vyššie odvody než český pracovník s rovnakým hrubým platom.

"Na základe modelového príkladu, ktorý vychádzal z rovnakých parametrov v oboch krajinách, zamestnanec v Česku dostane čistú mzdu vyššiu až o 84,78 eur," uviedla spoločnosť.
      
Pri porovnávaní počítala spoločnosť s tým, že aj slovenský aj český zamestnanec je ženatý a jeho hrubý mesačný prijem je 750 eur. S manželkou sa starajú o tri deti vo veku 8, 10 a 14 rokov, pričom všetky chodia do školy. Po odčítaní odvodov, zrážok a zdanení dostane slovenský pracovník čistú mzdu 648,34 eura a jeho český náprotivok 733,12 eura.
      
Do sociálnej a zdravotnej poisťovne odvedie český zamestnanec 82,52 eura, pričom slovenský až 100,5 eura. Rozdielne sú však aj náklady zamestnávateľa. Kým cena práce na Slovensku dosiahla v modelovom príklade 1013,99 eura, v Českej republike to bolo len 1005,04 eura. Český zamestnávateľ pritom odvedie na sociálnom a zdravotnom poistení 255,04 eura a slovenský 264,99 eura.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu