Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Alarmujúca miera nezamestnanosti na Slovensku: Najvyššia od mája 2004!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v novembri tohto roka medzimesačne vzrástla o 0,25 percentuálneho bodu na 13,94 %. Nezamestnanosť tak bola na konci minulého mesiaca najvyššia od mája 2004, kedy dosiahla 14,47 %.

Ako ďalej informovalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR), medziročne sa miera evidovanej nezamestnanosti minulý mesiac zvýšila o 0,61 percentuálneho bodu. Počet uchádzačov o zamestnanie schopných ihneď nastúpiť do práce dosiahol 376 638 osôb. Medzimesačne sa tak zvýšil o 6 772 osôb a medziročne vzrástol o 20 982 osôb.

Ako uviedol analytik spoločnosti Home Credit Michal Kozub, novembrová nezamestnanosť rozhodne ešte nie je vrcholom nezamestnanosti na Slovensku. "Nezamestnanosť tradične rastie s koncom roka a vrcholí v januári, kedy objem stavebných prác klesá na minimum, rovnako ako v poľnohospodárstve. Navyše, po Vianociach už nie je potrebné toľko brigádnikov na výpomoc pri doručovaní zásielok, ich balenie alebo v obchodoch," tvrdí. Dlhodobo najviac uchádzačov o zamestnanie je podľa analytika s učňovským vzdelaním bez maturity, ktorí tvoria zhruba tretinu všetkých uchádzačov. Relatívne veľkú skupinu však tvoria aj uchádzači, ktorí majú vysokoškolské alebo vyššie odborné vzdelanie. "Tých je medzi uchádzačmi o prácu takmer desatina," dodal Kozub.

Miera evidovanej nezamestnanosti medzimesačne vzrástla v takmer všetkých krajoch na Slovensku. Len v Bratislavskom kraji sa miera nezamestnanosti udržala na októbrovej úrovni 5,64 %. Najvýraznejší medzimesačný nárast miery nezamestnanosti, o 0,42 percentuálneho bodu na 20,01 %, vykázal Prešovský kraj. Nadpriemernú úroveň miery evidovanej nezamestnanosti dosiahol ešte Banskobystrický kraj s 19,99 % a Košický kraj s 18,99 %.

Na okresnej úrovni v novembri tohto roka pokles miery nezamestnanosti nastal v 12 okresoch, v 66 okresoch bol zaznamenaný nárast miery evidovanej nezamestnanosti a v jednom okrese miera nezamestnanosti zostala úrovni októbra tohto roka. "Najvyššia miera evidovanej nezamestnanosti bola zaznamenaná v okrese Rimavská Sobota (34,65 %). Najnižšiu mieru evidovanej nezamestnanosti dosiahol okres Bratislava I, a to 4,15 %," informuje ústredie práce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu