Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

SaS: Chudobní potraviny nedostanú pre amaterizmus rezortu pôdohospodárstva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Chudobní a na pomoc odkázaní obyvatelia nedostanú v roku 2013 potravinovú pomoc vo forme múky, oleja, cestovín či cukru a za to nesie plnú zodpovednosť minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD) a amaterizmus jeho rezortu. Na tlačovej konferencii to dnes vyhlásil podpredseda SaS Ľubomír Galko.

"Kľúčovým zlyhaním súčasného vedenia ministerstva pôdohospodárstva (MP) bolo, že do 31. mája 2012 neinformovali komisiu v Bruseli o podrobnostiach týkajúcich sa realizácie potravinovej pomoci. Namiesto toho poslali do Bruselu informáciu, že podklady zašlú v priebehu júna. Nakoniec ich zaslali až 10. júla 2012," vysvetlil Galko. Podľa jeho slov by mal každý na ministerstve vedieť, že výnimku zo žiadneho všeobecne záväzného predpisu nie je možné udeliť, lebo by to bolo v rozpore s legislatívou EÚ. "Toto bol jeden z dôvodov, prečo komisia vyradila Slovensko z programu," upozornil.

Podľa Galka teda MP tri mesiace rozmýšľalo nad tým, aké potraviny naši občania potrebujú. "To je neskutočné. Ak by sme nad víkendovým nákupom takýto čas rozmýšľali ja s manželkou, už dávno by sme boli celá rodina aj s naším kocúrom a psom umreli od hladu," podotkol.

Galko zároveň priznal, že istý faktor pri rozhodovaní komisie zohral aj rok 2011, keď MP riadil Zsolt Simon (Most-Híd). V tomto roku nebolo rozdaných 3,5 milióna kilogramov potravín. "Na druhej strane Simon rozdal 82 percent, kým v roku 2013 to bude jedna veľká nula," dodal Galko.

Neúspešný program potravinovej pomoci pre SR dnes rozpútal vášne v NR SR. Simon a súčasný šéf agrorezortu Jahnátek sa navzájom obviňujú zo zodpovednosti za neuskutočnenie tohto projektu. Jahnátek v Správe o potravinovej pomoci v SR tvrdí, že vina je na pleciach Simona. Dôvodom je podľa neho ponechávanie definitívneho rozhodnutia o realizácii programu na nové vedenie ministerstva. To malo spôsobiť časový posun, a to, že sa nestihlo uskutočniť verejné obstarávanie na výber dodávateľa potravín.

Simon však tvrdí, že vinný je Jahnátek. "Kto je za toto zodpovedný? Existuje len jeden jediný človek a tým je minister Jahnátek," skonštatoval Simon v rozprave k tejto správe. Podľa Jahnátka však bolo potrebné spraviť prípravu na potravinovú pomoc na rok 2012 ešte v roku 2011. Krajiny ako napríklad Španielsko, Taliansko či Česká republika mali podľa jeho slov vysúťažených distribútorov potravín už v októbri a novembri 2011. "Mohli ste pokojne urobiť prípravu na celý proces," podotkol na záver rozpravy k tomuto bodu Jahnátek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu