Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Oplatí sa sporiť si na dôchodok v druhom pilieri?

Oplatí sa sporiť si na dôchodok v druhom pilieri?
Oplatí sa sporiť si na dôchodok v druhom pilieri? (Zdroj: Shutterstock)

Druhý pilier je stále otvorený, šancu tak majú všetci, ktorí by doň chceli vstúpiť a aj tí, ktorí sa rozhodli druhý pilier opustiť. Komu sa sporenie na dôchodok v druhom pilieri oplatí? Čo znamená dobrovoľný príspevok? Sú poplatky v druhom pilieri naozaj vysoké alebo ide len o mýtus? Téma starobného dôchodkového sporenia je stále aktuálna. Už tento piatok od 10.00 hod. Môžete na túto tému diskutovať aj v online poradni so Stanislavom Žofčákom, predsedom predstavenstva Dôchodkovej správcovskej spoločnosti Poštovej banky, ktorý vám odhalí najväčšie mýty o starobnom dôchodkovom sporení a objasní, čo najnovšie zmeny skutočnosti znamenajú.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

07.12.2012 11:04 - otázka od ado
Dobrý deň,ešte by som sa chcel spýtať že ked mám v druhom pilieri nasporné okolo 300€ a pracujem v zahraničí aj tam chcem pracovať nadalej,nebolo by rozumné vystúpiť z II.piliera a presunúť peniaze do I.piliera aby neboli predmetom dedičkého konania?Veď dôchodok na Slovensku budem pobereť z I.piliera,či? Ďakujem.
Dobry den, aj na toto som uz odpovedal. Ak presuniete svoje peniaze do prveho piliera, automaticky o nich prichadzate, uz viac nie su vasim majetkom. Je otazne, v akej vyske vam vobec vznikne narok na dochodok z prveho piliera pri dlhodobom pobyte v zahranici. Dakujem vam vsetkym za otazky, prajem pekny vikend. Ak mate dalsie otazky, rad vam ich zodpoviem na nasej web stranke www.dsspabk.sk
07.12.2012 11:00 - otázka od Renata
Dobry den, mam 46 rokov, som v 2. pilieri od zaciatku s minimalnou mzdou. Mam ostat alebo vystupit? Dakujem za odpoved
Dobry den, ako som uz spominal, vzdy sa oplati ostat, nakolko nasporene peniaze su vasim majetkom.
07.12.2012 10:59 - otázka od viera
Dobrý deň,ako to bude s2.pilierom ak dosiahnem dôch.vek ,v prípade ak požiadam o výplatu dôchodku tento bude vyplácaný do výšky nasporenej sumy? v prípade ak na mojom účte zostane nejaká suma v čase smrti bude táto suma zahrnutá do ded.konania? Ďakujem
Dobry den, na tuto otazku najdete odpoved vyssie.
07.12.2012 10:59 - otázka od Andrej
Dobry den pisete vzdy odpoved len ostante ale preco ked ste este nic poriadne nezhodnotily teda moje peniazky a ese vam mam aj vedenie uctu platit. Ak aj po 10tich rokoch poriadne nezhodnotite a zoberiete si este poplatky mam menej ako ked som vlozil nieje to trestne ma podvadzat ved vy moje peniaze utracate nie ja vase
Dobry den, ako som uviedol, vysledok zhodnotenia velmi vyznamne zavisi od stability druheho piliera. Tiez som spomenul, ze sa staci pozriet na standardne podielove fondy, ktore su porovnatelne a uvidite potencial dochodkovych fondov.
07.12.2012 10:56 - otázka od marta
Dobry den, som v II.pilieri od jeho vzniku, ale s minimalnym sporenim, bola som na rodicovskom prispevku a SZCO sminimalnym odvodom a nezamestnana, takze sporenie mam z nizkych prijmov, zvazujem prehlasenie do I. piliera poradte mam 47 rokov dakujem
Dobry den, kazde uspory su dobre, pokial su vase vlastne. Ak by vam aj vychadzal relativne nizky dochodok, pravdepodobne vam bude doplacany nejaky druh socialnej davky.
07.12.2012 10:54 - otázka od alena
mám 56 rokov, do II. piliera som vstúpila od začiatku, medzitým som bola 6 mesiacov nezamestnaná a 17 mesiacov na PN, teraz pracujem, hrubú mzdu mám vo výške 1350.-€ Mám vystúpiť z II.piliera Ďakujem za odpoveď
Dobry den, odporucam pokracovat v sporeni v druhom pilieri, s tym, ze vyska vasho prijmu vam umoznuje doplatit si prispevky, ktore ste predpokladam neplatili pocas nezamestnanosti, resp. PN.
07.12.2012 10:53 - otázka od Marika
Dobrý deň. Mám 43 rokov,zatiaľ nie som v druhom piliery. Bola som nezamestnaná 14 rokov a v súčastnosti pracujem na dohodu. Chcela by som vedieť či sa mi oplatí vstúpiť do druhého piliera, alebo si šporiť na dôchodok iným spôsobom. Ďakujem
Dobry den, sporit v druhom pilieri by sa vam oplatilo najma v pripade, ak by ste mali pravidelny prijem, aby ste vedeli splnit podmienku sporenia min. 10 rokov.
07.12.2012 10:51 - otázka od Milan
Mám 48 rokov a čistý príjem 405,- EUR. V 2. pilieri som od začiatku. Oplatí sa mi v ňom ostať, keď do r. 2017 tam pôjdu iba 4% a do r. 2023 maximálne 6%?
Dobry den, sporenie v druhom pilieri sa vzdy oplati, ide predsa o vase peniaze a o vasu buducnost.
07.12.2012 10:50 - otázka od ado
Dobrý deň,chcem sa spýtať odišiel som pracovať do zahraničia,zaujíma ma, že čo bude s mojimi nasporenými peniazmi,ktoré som odvádzal do II.piliera dva roky a nemienim si doplácať do 10 rokov????Ďakujem
Dobry den, ako sme uz spominali, vase peniaze sa stanu predmetom dedicskeho konania pokial sa v tomto smere nezmeni zakon.
07.12.2012 10:49 - otázka od stefan
mam 38 rokov ,moj príjem je asi 450eur.som v druhom pilieri od roku 2005,každý mi radí opustit druhý pilier.Ako sa mi skráti dochodok z prvého piliera? Bude mi ti druhý kompenzovat?
Dobry den, odporucam aby ste predsalen ostali v druhom pilieri. Pomer vyplaty z prveho a druheho piliera zatial nie je stanoveny, kazdopadne by druhy pilier mal kompenzovat nizsiu vyplatu z prveho piliera.
07.12.2012 10:48 - otázka od Mária
Dobrý deň,chcem sa spýtať môj syn je v druhom pilieri má tam nasporené málo,ale už šesť rokov pracuje v zahraničí má ostať v II.pilieri,alebo vystúpiť,doplácať si nemieni nič,ako sa potom dostane k tým peniazom čo tam má nasporené?A dokedy sa môže z II.piliera vystúpiť?Ďakujem.
Dobry den, vystupit z druheho piliera je mozne do konca januara. Nasporena suma, pokial nebude sporitel sporit 10 rokov, sa stane az predmetom dedicstva.
07.12.2012 10:46 - otázka od marikabela
Poslala som otázku ale nebola som registrovaná.Teraz som sa zaregistrovala a prosím odpoveď na moju otázku.Som v II.pilieri a chcem vedieť ako mi bude dôchodok vyplácaný z II.piliera. Ja by som chcela aby mi nasporená suma bola vyplatená naraz, nechcem aby sa naďalej zhodnocovala a tiež si ich chcem užiť pokiaľ žijem. nechcem ich nechať žiadnemu dedičovi. Ďakujem
Dobry den, aj na toto som uz odpovedal, az ked bude zname plne znenie zakona budeme vediet moznosti a sposob vyplaty dochodku z druheho piliera.
07.12.2012 10:45 - otázka od Roman
Dobrý deň prajem, pán Žofčák, poradte, mám 49 rokov v II. piliery som od svojich 42 rokov, momentálne mám hrubý mesačný príjem 1100 eur. Oplatí sa mi v II. piliery zostať alebo odísť. Je tam našetrených zhruba 7 až 8 tis. eur. Ďakujem.
Dobry den, pre vas plati presne to iste, ako pre predchadzajuceho diskutujuceho.
07.12.2012 10:44 - otázka od Anna
Pekný deň prajem chcem sa opýtať čo je pre mňa lepšie zostať v II. p., alebo vystúpiť mám priemerný plat 500€ a rok narodenia 1963, v II. p. som asi 4 roky. Ďakujem
Dobry den, doba sporenia v druhom pilieri je vo vasom pripade dostatocne dlha na to, aby sa tam nasporili a zhodnotili peniaze na slusnu vyplatu dochodku z druheho piliera. Preto sa vam ostat oplati.
07.12.2012 10:43 - otázka od Peter Škrivánek
Dobrý den.chcem sa spytat som SZCO a platím si najmensie odvody do SP.mam 33 rokov ,oplatí sa mi vstupit do II piliera? navyse som sa dopocul,ze terajsia vlada chce buduci rok II. pilier zrusit.poradite mi. dakujem
Dobry den, zatial som nezachytil informaciu o ruseni druheho piliera. Vzhadom na vas vek je druhy pilier vhodnym sposobom sporenia si na dochodok.
07.12.2012 10:41 - otázka od bh
uvedte vyplatn vzorec/proceduru pre hlavne alternativy cerpania dochodku respektive nasporenej ciastky pre ucastnikov respektive pozostalych pre pripady: a)sporenie nad ramec povinnej minimalnej doby k odchodu do dochodku b) sporenie menej ako povinna minimalna doba s odchodom do dochodku c) sporenie menej ako minimalna doba s umrtim sporitela a dedicmi V kazdej normakne riadenej krajine kde vase materske firmy podnikaju su tieto vzorce zaujemcom a toboz uz ucastnikom dochpodkoveho sporenia zname a vopred komunikovane ako aj riadene a regulovane prislusnymi statnymi regulatormi - vid Velka Britania, skandinavske krajiny, atd. dakujem.
Dobry den, musim vas sklamat. Ako som uviedol, anuitna novela zakona, ktora upravi podmienky vyplaty dochodku z druheho piliera sa este len pripravuje, a teda neviem na vasu otazku zodpovedat.
07.12.2012 10:40 - otázka od Blanka
Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať na otazku výstupu z druheho piliera alebo či mame ostať.S manželom sme vstúpili do druheho piliera v roku 2004 v jeho uplných začiatkoch.Počas tých rokov som bola na MD ,ale som aj pracovala na polovičný úväzok.Teraz pracujem a v čistom zarobím cca350€. Manžel bol živnostník ,ale platil si minimálne odvody.Teraz sa zamestnal ,ale jeho plat neprevíši 450€ v čistom .Čo by ste nám odporúčili?Vystúpiť alebo ostať. Za odpoveď veľmi pekne ďakujem Blanka
Dobry den, opat si myslim, ze je dobre ostat. Vzdy je to o vasich usporach a vasom buducom prijme, nech je akokolvek vysoky.
07.12.2012 10:39 - otázka od Stromboli
V 2. pilieri som od začiatku jeho existencie... investujem v akciovom fonde , mám 15 rokov do dôchodku, mesačne cca 600€... mám dojem, že pri skresaní na 4 je to o ničom...
Dobry den, vzdy je to o niecom. V tomto pripade o vasich osobnych usporach a teda casti prijmu na dochodku. Sporit si sa vzdy oplati.
07.12.2012 10:38 - otázka od Polaček Igor
Dobrý deň, má význam zostať v II pilieri, ak pri vstupe do II. piliera som mal do dächodku 19 rokov, ale už som na čistočnej (zatiaľ stále pracujem)a hrozí mi plná invalidita ? Ďakujem za odpoveď. Pekný deň, Polaček
Dobry den, urcite odporucam ostat, je na vasom zvazeni, ci budete financne schopny splnit podmienku 10 rocneho sporenia.
07.12.2012 10:36 - otázka od Peter
Dobry den. Moja otazka sa tyka zotrvania v 2.pilieri. Po strate zamestnania na Slovensku som zacal pracovat v Ceskej republike.Momentalne uz viac ako 5 rokov a pracoval som tam uz aj predtym,kedze susedny okres je v Cesku. Na Slovenku si neplanujem dobrovolne prispievat,tak je vyhodne ostat? Mam 35 rokov a neviem kolko odpracujem v SR. Dakujem za odpoved.
Dobry den, ide o to, ci chcete zo SR poberat dochodok alebo nie. V pripade, ze ano, musite splnit podmienku 10 rocneho sporenia. Otazkou este je, kolko uz mate v druhom pilieri nasporene a ci chcete o tie peniaze prist.
07.12.2012 10:34 - otázka od Maria Mezeiová
Dobrý deň, mám otázku: Ak šetrím v II.pilieri po dobu 15 rokov a platím aj do I.piliera Akým spôsobom budem dostávať dôchodok z II.piliera. Dostanem svoje nasporené peniaze naraz ? Musím ich investovať znovu do životnej poistky ak nechcem ? Ďakujem Vám
Dobry den, na tuto otazku sa neda jednoznacne odpovedat, nakolko este nie je schvalena tzv. anuitna novela zakona, ktora ma riesit prave vyplatu dochodkov z prveho a druheho piliera. V sucasnosti uz Ministerstvo prace zacalo pracovat na koncepte tohto zakona.
07.12.2012 10:32 - otázka od Dušan Taška
Mám 53 rokov, do druhého piliera som vstúpil hneď na začiatku jeho otvorenia, môj príjem sa pohybuje na hranici 1000 €, aký máte názor na zotrvanie alebo vystúpenie z druhého piliera.
Dobry den, podobne otazky som uz riesil, urcite odporucam ostat v druhom pilieri.
07.12.2012 10:32 - otázka od IGOR
Dobrý deň. Mám 46 rokov a do druhého pilieru si sporím už asi 5 rokov. Môj terajší čistý príjem je 500 EUR. Je to pre mňa výhodne, alebo nie. Ďakujem za odpoveď.
Dobry den, na tuto otazku som uz odpovedal vyssie.
07.12.2012 10:31 - otázka od miro
mam 42 rokov môj čisty príjem je na hranici min.mzdy oplati sa mi sporiť v druhom pilieri nadalej a aka je perspektíva do buducnosti?
Dobry den, vzdy sa oplati si sporit, dolezite je, aby to sporenei bolo pravidelne a pokial je mozne co najdlhsie.
07.12.2012 10:30 - otázka od Viera
Štát valorizuje dôchodky v priemere 3%, tj. mesačný dôchodok mi narastie o 10 euro. DSS sľubujú zhodnotenie nasorenych peniazi o 3% ročne čo je omnoho menej ako je valorizacia. Nakoľko sa bude kríza prehlbovať peniaze sa vôbec nebudú zhodnocovať a preto neverím, že z II. priliera bude dochodok vyšší. Ako mi to viete vyvrátiť?
Dobry den, najvacsou vyhodou druheho piliera je, ze nasporena suma je vasim majetkom, z ktoreho sa vam v buducnosti bude vyplacat dochodok. Stat bude valorizovat dochodky len do tej miery, do akej bude mat na to zdroje. Zhodnocovanie v DSS by malo byt relativne plynule v nadvaznosti na vyvoj trhu. Doterajsie zhodnotenie bolo nestastnym odrazom nestability a neustalych zmien v druhom pilieri. Staci sa pozriet na zhodnotenie klasickych podielovych fondov, ktore ukazuju aj potencial dochodkovych fondov.
07.12.2012 10:27 - otázka od Dominika
Dobry den rada by som sa opytala..vstupila som do 2. pilieru mam 23 rokov a bolo mi povedane ze z mojej mzdy tam nepojde ani cent a taktiez ani ja tam nemusim nic vkladat..mozte mi k tomu prosim povedat viac? dakujem
Dobry den, z vasej mzdy odvadzate prispevok do socialnej poistovne vo vyske 18% a z tejto sumy je socialna poistovna povinna odvadzat 4 percentualne body do DSS, s ktorou mate zmluvu.
07.12.2012 10:25 - otázka od eurus
Prečo za nás sporiteľov vôbec nebojujete? Veď to vyzera ako by ste o nás vôbec nestali. Mália sa Vám naše peniaze? Ponukla Vám vláda viac ak opustite bojisko bez boja?
Dobry den, bojujeme tym, ze zhodnocujeme vase prostriedky. To je jedine, co realne mozeme,nakolko mame velmi maly dosah na tvorbu zakonov. Verime vsak, ze zlepsenim ekonomiky sa aj situacia v tejto oblasti zlepsi.
07.12.2012 10:23 - otázka od Júlia 49
Vstúpila som do 2. piliera v r. 2005 ako 43 ročná. K 31. 12. 2009 som mala zostatok na účte 2 641 eur. Som uč. v materskej škole s platom 5O4 eur mesačne a v tomto roku som dovršila 49 rokov.Oplatí sa mi zostať v 2. pilieri a šetriť si tak k dôchodku??, alebo mám vystúpiť? Ďakujem za odpoveď.
Dobry den, aj na tuto otazku som uz viackrat odpovedal, uspory z druheho piliera su vasim majetkom a vhodnym doplnkom k dochodku z prveho piliera.
07.12.2012 10:21 - otázka od Priska
Dobrý deň, mám 50 rokov od roku 30.08.2005 som v II dôchodkovom piliery ING dôchodková správ.spoločnosť je pre mňa do budúcna zaujímavé ostať ?Som aktívne pracujúca ďakujem za odpoveď
Dobry den, ako sme uz spomenuli vyssie, urcite sa oplati ostat, nakolko uz mate v druhom pilieri nieco nasporene a za dalsich 12 rokov k tejto sume pribudnu dalsie peniaze na vyplatu dochodku.
07.12.2012 10:20 - otázka od Ciganikova Miroslava
Dobry den, v 2. pilieri som od sameho zaciatku (moj fyzicky vek v tomto case - 35 rokov). Od augusta 2009 pracujem v zahranici, kde planujem zostat pracovat az do pensie. Ma pre mna vobec vyznam v 2.pilier zostat? Nie som v takom pripade viac stratova? Alebo mam vystupit? Co je skutocne pre mna vyhodnejsie? Dakujem za odpoved. S pozdravom Ciganikova.
Dobry den, toto je vec cisto vasho rozhodnutia, ci si chcete sporit na dochodok aj na Slovensku alebo len v zahranici. Ak chcete poberat dochodok aj zo SR, musite mat zabezpecenu platbu prispevku aspon 10 rokov.
07.12.2012 10:18 - otázka od Valachovičová
Dobrý deň, budem mať 41 rokov, do druhého piliera si šporím od r. 2005, príjem okolo 500 E,predošlé roky som mala plat skoro o polovicu menší, mám obavu pri znížení odvodov do 2.piliera, či vôbec si našporím požadovanú sumu potrebnú na vyplácanie dôchodku z 2.piliera. Ale fakt, že až budem na dôchodku, bude viac dôchodcov ako ekonomicky činných osôb,ma straší tiež a neviem si potom predstaviť výšku dôchodku zo sociálnej poisťovne. Prosím o radu či zostať v 2. pilieri. Ďakujem.
Dobry den, odporucam vam v druhom pilieri ostat, nakolko uspory z neho su vasimi peniazmi a akou takou istotou na dochodok a budu zvysovat vas prijem zo socialnej poistovne.
07.12.2012 10:17 - otázka od Jozef
Myslíte si,že súkromníci vedia lepšie spravovať peniaze, ako štát? Veď DSS majú menšie výnosy, ako,keby boli peniaze na sporiacom účte v banke.
Dobry den, myslim si, ze ano, nakolko maju profesionalnych manazerov, vyska vynosov v uplynulom obdobi nesuvisi ani tak s kvalitou spravy, ako s limitmi, ktore nastavil zakon. Posledna zmena zakona ukazuje, ze ak spravcovia maju viac moznosti, vedia dosahovat uz v kratkom case zhodnotenia na urovni presahujucej inflaciu. Ak by ste peniaze ulozili na ucet v banke, tak by zhodnotenie bolo nizsie ako inflacia.
07.12.2012 10:14 - otázka od Mária Nesmériová
Už dva roky poberám starobný dôchodok, do druhého piliera som prispievala od roku 2006 do apríla 2007. Už dva roky žiadam o našetrené peniaze v druhom piliery, bohužial bolo mi to odmietnuté. Peniaze nemôžu ísť ani do sociálnej poisťovne, ani na môj účet. Vraj nešetrím 10 rokov, čo bola podmienka pri podpísaní zmluvy. Avšak ja neprispievam do druhého piliera už 5 rokov, ale vraj našetrená suma sa stále zhodnocuje. Ja však tie našetrené peniaze chcem a z druhým pilierom nechcem mať už nič dočinenia. Ako mám postupovať ? V AXE mi povedali, že ešte musím počkať, kým uplynie 10 rokov od podpísania zmluvy, lebo keď zmluvu zruším skôr, prepadne to v prospech štátu "svinstvo",keď počkám, tak mi budú peniaze prevedené "ALE KAM ? NA MOJ UČET VRAJ NEMOŽU, JEDINE DO SOC.POISŤOVNE, KDE MI ICH TIEŽ DAJÚ LEN TAKýM SPOSOBOM A V TAKEJ VÝŠKE, AKU URČIA ONI" ALEBO VRAJ KEĎ PENIAZE NECHAM V AXE, TAK KEĎ ZOMRIEM, ZDEDí ICH MOJ SYN ! NESPRAVODLIVÉ A MORBIDNÉ - MAM 60 ROKOV, A MOJE PENIAZE PRACUJÚ V PROSPECH POISŤOVáKOV - PODVODNÍKOV !!!!!!!!!!!!!!!!!
Dobry den, min. 10 rokov sporenia je podmienkou zo zakona, teda nie podmienkou stanovenou spravcovskou spolocnostou. V pripade, ze nebudete prispievat do druheho piliera, je pravdou, ze doteraz nasporene peniaze sa zhodnocuju a stanu sa predmetom dedicskeho konania. V pripade, ze odmietate ucast v druhom pilieri, mozete z neho v sucastnosti vystupit, cim sa ale vzdavate nasporenej sumy v prospech socialnej poistovne.
07.12.2012 10:10 - otázka od dusan
dobry den mam 52 rokov odvadzam do druheho piliera odvody od zaciatku ked vznikol. chcel by som vediet co sa stane s mojimi peniazmi ak napriklad o rok odidem do inej krajiny kde budem pracovat a zit az do dochodkoveho veku napriklad do českej republiky. dakujem
Dobry den, v pripade odchodu do zahranicia si musite zabezpecit posielanie prispevkov do druheho piliera tak, aby ste splnili podmienku min. 10 rokov sporenia, v opacnom pripade by ste nemohli poberat dochodok z druheho piliera.
07.12.2012 10:08 - otázka od Zoltan
Aké zabezpečenia boli urobené pre zabezpečenie druhého piliera proti ekonomickým výkyvom, inflácií, nezodpovedným investíciám? Budú mať účastníci právo na každoročnú inflačnú valorizáciu? Ak nie aký význam má vstup do piliera ak zasiahne krajinu kríza?
Dobry den, druhy pilier je najviac dohliadanou oblastou investovania, pocnuc auditorom a konciac Narodnou bankou SR, s tym, ze tento pilier je zaroven pod kontrolou verejnosti a medii. Takze tazko predpokladat, ze by doslo k nezodpovednym investiciam. Kedze ide o investicie, treba si uvedomit, ze kapitalove trhy sa vyvijaju cyklicky a docasne moze byt zaznamenana i stagnacia, pripadne pokles.Prax vsak jednoznacne hovori, ze sporenie a investovanie v dlhsom casovom horizontne prinasa zhodnotenie, ktore poraza inflaciu.
07.12.2012 10:03 - otázka od Andymann
Prajem dobry den, Chcel by som sa opytat na Vas nazor, co si skutocne a uprimne myslite o tomto sporeni, nakolko vlada SMERu druhy pilier odsudzuje na plnej ciare a kde podla nich terajsi mladi ludia nebudu mat z neho v dochodkovom veku nasetrene takmer nic, skrz inflaciu a podobne, resp. sa im to neoplati si takto sporit ? Ja tomu neverim, mam 29 rokov a na druhy pilier si prispievam, pretoze vieme, ake je demograficka krivka a ako sa bude pravdepodobne uberat do buducnosti. Dakujem pekne za Vasu odpoved. Zelam pekny zvysok dna
Dobry den, druhy pilier urcite ma zmysel najma pre mladych, pretoze si budu vytvarat zdroje na dochodok cca 40 rokov. Cela nasporena suma je majetkom sporitela, to znamena, ze pripadne sporitelovi ako dochodok, v pripade, ze sa sporitel nedozije dochodku, nasporene peniaze su predmetom dedicskeho konania. Zakladnym predpokladom uspechu druheho piliera je jeho stabilita, a najma moznost zhodnocovat prispevky sporitelov. U starsich sporitelov je nasporena suma istotou aspon casti dochodku.
07.12.2012 09:59 - otázka od Vladislav BLAHUT
Budem mať 52 rokov, čistý príjem 500 eur, som v II.pilieri od počiatku, mám "vystúpiť" alebo ostať?
Dobry den, rozhodne zostante, k doteraz nasporenej sume sa vam este dosporia dalsie peniaze, co vytvori slusny zaklad na dochodok z druheho piliera.
07.12.2012 09:58 - otázka od marian
Plánujem odísť pracovať do zahraničia s trvalým pracovným pomerom socialnou a zdravotnou poistkou tam. Musím sa odhlásiť z našeho sociálneho a zdravotného poistenia. Mám zatiaľ obidva piliere. Oplatí sa mi zostať v obidvoch pilieroch alebo je výhodnejšie nasporené prostriedky presunúť do 1 piliera.
Dobry den vsetkym. Vidim, že sa tu zislo dost otazok tak zacneme. Urcite sa oplati zostat za predpokladu, ze si doplatite vsetky prispevky, pretoze zo zakona vyplyva povinost sporit aspon 10 rokov, resp. zaplatit 120 prispevkov.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu