Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sebestačnosť Slovenska vo výrobe potravín je nedostatočná

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko nie je v produkcii základných potravín sebestačné ani na 60 %. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedol Milan Semančík, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Táto úroveň je podľa Semančíka hlboko pod akceptovateľnou mierou, ktorá sa podľa potravinárov začína aspoň na 80 percentách. "Treba poznamenať, že v roku 1990 bolo Slovensko vo výrobe základných agropotravinárskych produktov sebestačné," dodal.

Krajina musí podľa Semančíka podniknúť razantné kroky na zvrátenie tohto nepriaznivého stavu, inak bude naďalej pokračovať úpadok poľnohospodárskej produkcie a klesať zamestnanosť na vidieku. Možné riešenia nízkej predajnosti domácich produktov vidí SPPK v organizovaní farmárskych trhov, vytvorení elektronického a tlačeného katalógu slovenských potravín a zriadení odbytového fondu. SPPK tak chce v ľuďoch prebudiť väčší spotrebiteľský patriotizmus a zároveň má v úmysle vysvetliť, že lacnejší nákup nie je vždy výhodnejší.

Hlboko pod prijateľnou hranicou je podľa potravinárov aj podiel domácich potravín na pultoch slovenských obchodov. Posledné prieskumy SPPK hovoria o celkovom poklese pod úroveň 40%. Agentúra GfK uvádza približne 54-percentné zastúpenie.

V tejto oblasti si v porovnaní s rokom 2011 polepšili jedine kvasená kapusta (nárast o 48 %) a šťavy z ovocia a zeleniny (nárast o 23 %). Na druhej strane, vyše 50-percentný prepad zaznamenal podiel slovenského bravčového mäsa, hovädzie si pohoršilo dokonca o 60 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu