Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Najviac sa podvádza predajom potravín po dátume spotreby!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Na Slovensku je spotrebiteľ najviac podvádzaný predajom potravín po dátume spotreby. Kontrolné orgány zistia pravidelne mesačne 600 až 700 takých výrobkov na trhu.

"Zákazník to zistí mnohokrát doma," dodal v relácii ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš v relácii TV Markíza Na telo. Ďalším problémom je, že konzumenti si kupujú potraviny podľa názvu, ale keď si pozrú zloženie výrobku, tak je neraz celkom iné. U viacerých potravín sú zas problémom senzorické vlastnosti - po rozbalení nemá výrobok svoju prirodzenú vôňu.

Exminister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd) považuje za pozitívum kontinuitu v oblasti potravín aj po zmene vlád. "Obchodné reťazce chcú mať zisk, chcú mať biznis. Vzhľadom na to sú ochotní vyžadovať od svojich dodávateľov hocijaký výrobok - aby síce bol zdravotne bezpečný, aby ste sa z toho neotrávili, ale to, či je kvalitný alebo nie, to je druhoradé," povedal Simon. Poukázal na príklad Rakúska, kde podľa jeho slov obmedzili počet veľkých predajných plôch. Pritom u nás v okresnom meste má obchod aj päť reťazcov. "Tú obchodnú plochu treba niekomu aj zaplatiť. Zaplatíme my v podobe vyšších cien a samozrejme na úkor kvality," tvrdí Šimon. Okrem toho, že bola zavedená značka SK kvality pod dozorom štátnej potravinovej správy, treba ísť podľa Simona ďalej a poukazovať na toho, kto robí zle.

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek nesúhlasí s výhradami niektorých obchodov, že sa dostali na nový portál, ktorý zverejňuje prevádzky s nedostatkami, bez toho, aby vedeli dôvody. "Oni vedia presne, prečo sú tam, lebo majú výsledok protokolu štátnej veterinárnej a potravinovej správy," povedal Jahnátek. Podľa jeho slov sú tam za to, že porušili pravidlá v oblasti potravín. "Je otázka dokedy tam budú a hlavne, či sa zlepšia," dodal. Podľa ministra majú v rukách množstvo argumentov, ktoré by na portál radi doplnili, ale čakajú na reakciu občanov, čo budú vyžadovať. Závery kontrol pritom na portáli nekomentujú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu