Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Drastický recept na nezamestnanosť mladých: Všetkým povinne im prácu zaručí štát!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: therfl.co.uk)

BRUSEL/BERLÍN - Európska komisia chystá nové opatrenia v oblasti zamestnanosti. Tie majú zaručiť, že všetci mladí ľudia do 25 rokov budú mať prácu. Ako presne to chce ale docieliť, nie je zatiaľ isté.

Autorom novej smernice je komisár pre zamestnanosť a sociálne záležitosti László Andor. Podľa nej by členské štáty EÚ mali zaručiť všetkým občanom do 25 rokov pracovné miesto alebo inú formu zamestnania.

Ako informoval český portál Lidovky.cz, dôvodom tohto kroku je alarmujúca miera nezamestnanosti mladých v Európe. Na juhu napríklad z tejto vekovej skupiny nepracuje viac ako polovica. Ani na Slovensku nie je situácia omnoho lepšia. Márne si tu hľadá prácu každý tretí mladý Slovák.

Úrady práce jednotlivých krajín by na nové opatrenie mali dostať financie z Európskeho sociálneho fondu. Štát bude musieť zaručiť mladým prácu ako po dokončení štúdia, tak aj v prípade, že dostanú výpoveď. Ako sa ale bude dať zaistiť plnenie tohto kroku, už Európska komisia neuviedla. Kontroverzný návrh sa zrejme stretne s veľkým odporom Veľkej Británie a Švédska.

V celej únii je bez práce viac ako pätina mladých, čo predstavuje približne 5,5 milióna ľudí. Náklady sociálnych systémov sa celkovo odhadujú na 150 miliárd eur ročne. Stúpa aj celková miera nezamestnanosti v eurozóne. V októbri dosiahla rekordných 11,7 percenta, čo je zhruba 19 miliónov obyvateľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu