Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

SACR očakáva na našich svahoch viac lyžiarov z Ukrajiny a Ruska

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Počas tohtoročnej zimnej sezóny by malo na slovenské svahy zavítať viac lyžiarov z Ukrajiny a Ruskej federácie ako vlani. Odhaduje to Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR), ktorá už počas minuloročnej sezóny zaznamenala rast počtu turistov z týchto krajín.

"Na základe zvýšeného záujmu o vydávanie víz počítame v tejto sezóne opäť s nárastom počtu ruských a ukrajinských turistov," avizovala generálna riaditeľka SACR Marta Kučerová.

Prílev lyžiarov z ďalších krajín ako Česká republika, Poľsko či Maďarsko je podľa jej slov ťažké odhadnúť. "Ide zväčša o individuálnych turistov," podotkla. Napríklad počet dovolenkárov z Poľska ovplyvňuje aktuálny kurz zlotého a eura, ako aj možnosti leteckého spojenia na Slovensko. "Počet maďarských turistov zasa ovplyvňuje ekonomická situácia v ich krajine," vysvetlila Kučerová.

Zároveň verí, že počas tohtoročnej sezóny navštívi strediská v slovenských horách aj viac domácich lyžiarov. Celkovo by podľa odhadu SACR mal v sezóne 2012/2013 vzrásť počet návštevníkov na horách. "Počet prenocovaní by sa však nemal výraznejšie zvyšovať, keďže naďalej pretrváva trend znižovania počtu pobytových dní vzhľadom na stále prebiehajúcu krízu," upozornila Kučerová.

Tak ako každú sezónu bude pritom záujem ľudí o lyžovanie ovplyvňovať najmä počasie. Ani nie tak množstvo prírodného snehu, ale skôr stabilné mínusové teploty, ktoré umožňujú umelé zasnežovanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu