Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Daňové a odvodové zaťaženie v SR je v rámci V4 druhé najnižšie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Daňové a odvodové zaťaženie na Slovensku je v rámci krajín Vyšehradskej štvorky (V4) druhé najnižšie. Nižšie zaťaženie z týchto krajín má už len Poľsko (34,3 %), pričom jeho štruktúra je podobná ako na Slovensku.

"Maďarsko sa naopak radí medzi krajiny s najvyšším daňovým a odvodovým zaťažením," informovala na základe údajov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) analytička UniCredit Bank Slovakia Alena Štefániková.

Na porovnanie bol použitý takzvaný daňový klin. Ten vyjadruje, koľko percent z celkových nákladov práce tvoria odvody a dane z príjmov po zohľadnení transferov znižujúcich skutočné daňové a odvodové zaťaženie. V SR je to takzvaný daňový bonus.

"Na Slovensku bol v roku 2011 daňový klin pre slobodného bezdetného jednotlivca s priemernou mzdou vo výške 38,9 %," konštatovala Štefániková. Ako však dodala, v kalkulácii daňového klinu sa nezohľadňujú odvody do druhého piliera dôchodkového poistenia, pretože sú platené mimo verejného sektora.

Z hľadiska štruktúry daňového a odvodového zaťaženia má Slovensko podľa analytičky v porovnaní s ostatnými krajinami väčšiu váhu odvodov. Daň z príjmu totiž tvorila na Slovensku v roku 2011 iba 24 % celkového daňového a odvodového zaťaženia. Priemer krajín Európskej únie (EÚ) bol okolo 40 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu