Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Figeľ: Štát by mal kúpiť radšej železiarne než zdravotné poisťovne

Ján Figeľ
Ján Figeľ

KOŠICE – Predseda Kresťanskodemokratického hnutia Ján Figeľ by zvažoval, či neinvestovať pol miliardy eur radšej do strategického priemyselného odvetvia, kam zaradil košické železiarne, ako ich vyplatiť za súkromné zdravotné poisťovne.

Figeľ to uviedol dnes na pôde spoločnosti U.S. Steel Košice, kde usporiadal brífing na tému Plánovaný odchod U. S. Steel – prvé ovocie vlády istôt. Uviedol, že Slovensko malo a má prikladať strategický význam košickým oceliarňam.

Podľa Figeľa by vláda mala rozprávať s investorom a to s plnou vážnosťou a serióznosťou. „Oceliarstvo na východe Slovenska a na Slovensku je súčasťou priemyselnej bázy. Považujem ho za strategické a v tomto duchu by aj vláda SR mala konať,“ povedal Figeľ. Podčiarkol, že fabrika zamestnáva takmer 11 000 zamestnancov a nadväzne ďalší štvornásobok v subdodávateľských firmách, „no nie je to len o zamestnancoch, ale aj obžive tisícok rodín“.

Na otázku agentúry SITA, či by KDH neprotestovalo, aby slovenská vláda dala tiež ponuku na odkúpenie košického hutníckeho kombinátu pre štát, odpovedal „ak by tak stála otázka, tak keď je odložená veľká rezerva pre finančné skupiny v rámci zdravotných poisťovní, toto je oveľa strategickejší podnik pre záujem Slovenska než súkromné zdravotné poisťovne. Ak tomu vláda chce prikladať naozaj vážny význam po každej stránke – priemyselne, hospodársky, ale aj po stránke sociálnej a regionálnej, tak to bude vidieť na krokoch vlády." Doložil, že ak vláda zvažuje a do budúcoročného rozpočtu chce zakomponovať rezervu pol miliardy eur ako odkupné za súkromné zdravotné poisťovne, tak by odporúčal takéto financie skôr investovať do strategického priemyselného odvetvia.

Figeľ sa ostro ohradil proti Ficovým slovám o zbesilej privatizácii za Dzurindovej vlády. „Odmietam nepravdivé, krivé obvinenia zo strany premiéra Roberta Fica o zbesilej privatizácii za Dzurindovej vlády, pretože firma bola v kolapse po tom, čo ju privatizovalo duo Mečiar a Rezeš,“ povedal Figeľ.
Ako povedal, dnes problémy slovenským firmám vrátane oceliarov spôsobujú nielen vonkajšie podmienky – najmä recesia v Európe, ceny surovín a nové environmentálne prísne európske pravidlá, ale aj zhoršujúce sa podnikateľské podmienky priamo na Slovensku. "Už teraz sú zhoršené podmienky. Od nového roka výrazne zaťaží podnikateľské prostredie nové rozsiahle a vysoké zdanenie pre firmy a zvlášť pre niektoré odvetvia, znamená to, že si investori kladú otázku, či zostať, odísť alebo nejako inak reagovať na nové pomery. Čo premiér Fico doteraz urobil pre to, aby strategickí investori, firmy a podnikatelia zo Slovenska neodchádzali, ale naopak, aby prichádzali,“ pýta sa Figeľ. Doložil, že treba, aby na Slovensku vláda vytvárala seriózne podmienky pre dlhodobé strategické investície. Poukázal na to, že Slovensko bude mať od nového roka najvyššie firemné dane z krajín V4, podnikateľské prostredie zhoršil aj nový Zákonník práce. Podľa neho sa k dôvodom odchodu musí vyjadriť americký majiteľ USSK. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu