Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Vláda je stále pripravená pomôcť rodinám obetí nešťastia

Zrútený most
Zrútený most (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda je v prípade potreby stále pripravená tiež finančne pomôcť pozostalým po obetiach nešťastia pri stavbe mosta na prvom úseku diaľnice D1 Jánovce - Jablonov. Ako povedal v stredu minister dopravy Ján Počiatek, zhotoviteľ stavby diaľnice má k tejto otázke zaujať definitívne stanovisko do konca tohto týždňa.

"V prvom rade sme oslovili zhotoviteľa, aby určite pristúpil k odškodneniu. Rokoval som so zástupcami zhotoviteľa, ktorí túto vôľu prejavili a potvrdili. Jedna časť je, že bude bežať mzda a zároveň som ich vyzval, aby do konca tohto týždňa spresnili aj možnosť finančnej pomoci nad rámec tohto," uviedol Počiatek po rokovaní vlády.

Predstavitelia zhotoviteľa stavby diaľnice sa zaviazali, že minimálne do konca vyšetrovania príčin nešťastia budú pozostalým vyplácať mesačne čiastku vo výške mzdy ich zosnulých príbuzných.

Minister dopravy pripomenul, že pozostalí po obetiach tragédie majú nárok na zákonnú kompenzáciu. "A stále je pripravená vláda, keby akékoľvek z týchto krokov zlyhali, vstúpiť do toho a finančne im vypomôcť tak, ako to bolo v minulosti aj v prípade iných nešťastí," dodal minister. Sociálna poisťovňa zároveň preveruje aj iné zákonné nároky rodín obetí a zranených. "Toto všetko dáme dokopy a na záver prijme k tomu stanovisko aj vláda," uzavrel Počiatek s tým, že by to celé malo trvať najviac týždne a nie mesiace.

Predpokladá sa, že jednou z príčin tragédie z 2. novembra, pri ktorej zomreli štyria a zranili sa jedenásti robotníci, mohol byť chybný statický výpočet použitej pevnej podpernej skruže. Ministerstvo dopravy zatiaľ nevie, kedy by mohli byť známe výsledky vyšetrovania príčin nešťastia, keďže to nepatrí do jeho kompetencie. Podľa neoficiálnych informácií by vyšetrovanie mohlo trvať až do jari budúceho roka.

Generálnym dodávateľom stavby prvého, deväťkilometrového úseku D1 Jánovce - Jablonov pri Levoči je stavebné združenie v zložení Váhostav - SK, a.s. a Bögl a Krýsl, k.s. Zmluvná cena prác, ktoré začali v lete minulého roka a ukončené mali byť do konca roka 2013, dosahuje okolo 60 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Predpokladaná cena podľa štátnej expertízy pritom bola 95 mil. eur.

Ministerstvo dopravy očakáva, že ukončenie prác, ktoré dal minister dopravy po nešťastí zastaviť, sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Podľa predbežnej dohody so zhotoviteľom by sa v prácach na diaľnici malo pokračovať všade tam, kde to bude možné. Ako v stredu informoval hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa, na zamedzenie budúcich škôd je totiž dôležité niektoré stavebné úkony urobiť ešte pred príchodom zimného obdobia.

Druhý pokus o riadené odstrelenie poškodenej dočasnej mostnej konštrukcie na D1, ktorý sa mal uskutočniť v stredu, preložili podľa Počiatka na štvrtok z dôvodu požiadaviek na bezpečnosť pri uložení nálože. Prvý pokus o odstrel mosta v utorok nevyšiel podľa plánu. Likvidácia dočasnej konštrukcie v treťom poli mostného objektu je podľa rezortu dopravy nutná pre bezpečnosť v okolí mosta.

"Odstrel organizovaný zhotoviteľom bol naplánovaný v spolupráci s vyšetrovateľom tak, aby nedošlo k znehodnoteniu dôkazového materiálu. Pri odstraňovaní sa dbá na to, aby sa čo najmenej poškodili tie časti stavby, ktoré pôvodná nehoda nepoškodila. Náklady na tieto činnosti znáša zhotoviteľ," informoval ďalej Kóňa.

Pred odstrelom boli vykonané zabezpečovacie a prípravné práce, napríklad úprava prístupu z oboch strán mostného objektu, odstránenie dočasných objektov z blízkosti znehodnocovanej konštrukcie a uloženie separačnej vrstvy. Tá umožní jednoznačne triediť materiál pochádzajúci z kolapsu konštrukcie, riadeného odstrelu a následného odstraňovania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu