Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Takmer dve tretiny ľudí majú nižšiu ako priemernú mzdu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Väčšina zamestnancov zarobí mesačne výrazne menej, ako je priemerná mzda na Slovensku, ktorá bola v druhom štvrťroku vo výške 867 eur. Ako vyplýva z údajov spoločnosti TREXIMA, len 35 percent ľudí dosiahne priemernú alebo vyššiu mzdu.

"Priemernú hodnotu ťahajú vyššie mzdy manažérov, riadiacich pracovníkov a nereprezentujú výšku mzdy väčšiny zamestnancov," povedal Jozef Krabáč, analytik spoločnosti TREXIMA. Podľa neho spoľahlivejší pohľad na strednú hodnotu mzdovej úrovne než priemerná mzda poskytuje veličina medián, ktorého výška bola v druhom kvartáli tohto roka 690 eur. "Znamená to, že presne polovica ľudí zarába viac a presne polovica menej," dodal Krabáč.

Zaujímavý pohľad na reálnu mzdovú situáciu Slovákov poskytujú takzvané mzdové pásma. "Rozdiel medzi 10 percentami najlepšie a najhoršie zarábajúcimi zamestnancami je necelých 1000 eur. Desať percent najlepšie zarábajúcich tak zarába viac ako 1372 eur. Ide najmä o pracovníkov v odvetviach IT a telekomunikácie, energetika a finančníctvo," uzavrel Krabáč.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu