Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Dohoda o Grécku je najlepším riešením, tvrdí člen ECB

Ewald Nowotny
Ewald Nowotny (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ – Dohoda o uvoľnení ďalšej pomoci Grécku predstavuje dobrý kompromis a znamená, že oficiálni veritelia nebudú odpisovať pohľadávky voči zadlženej krajine, uviedol v stredu člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Ewald Nowotny.

"Verím, že v tak náročnej situácii, v akej je Grécko, neexistujú ideálne riešenia, je to ale riešenie, ktoré je pravdepodobne lepšie ako všetky alternatívy," povedal v rozhovore, ktorý vysielala v stredu verejnoprávna rozhlasová stanica ORF. "O znížení dlhu sa nediskutuje," zdôraznil Nowotny, ktorý je zároveň guvernérom rakúskej centrálnej banky.

Ministri financií eurozóny v pondelok súhlasili so znížením úrokovej sadzby z oficiálnych úverov pre Grécko, s predĺžením ich splatnosti na 30 rokov a s odkladom splátok úrokov o 10 rokov. Podporili tiež financovanie Atén pri odkupovaní vlastných dlhopisov od súkromných investorov s cieľovou hodnotou 35 centov za euro a vrátenie balíka 11 miliárd eur zisku, ktorý národné centrálne banky získali pri kúpe zlacnených gréckych štátnych dlhopisov Európskou centrálnou bankou na sekundárnych trhoch. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu