Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vodní hospodári nemajú peniaze: Fico im sľúbil viac!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

GABČÍKOVO - Financovanie organizácií v oblasti vodného hospodárstva nie je zabezpečené v dostatočnej výške.

 "Vzhľadom na každoročne sa znižujúci limit výdavkov kapitoly Ministerstva životného prostredia SR, najmä od roku 2010, má klesajúcu tendenciu," uvádza sa v informácii, ktorú vzal kabinet na vedomie na dnešnom výjazdovom rokovaní vlády SR v Gabčíkove pri príležitosti 20. výročia prehradenia Dunaja.

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) dostal vlani a tento rok zo štátneho rozpočtu iba peniaze na úhradu výdavkov na vykonávanie povodňových zabezpečovacích prác. Spolu išlo o 12,6 milióna eur. "V tomto období neboli z prostriedkov štátneho rozpočtu poskytnuté žiadne transfery na protipovodňové opatrenia a udržiavanie splavnosti vodných ciest," konštatuje sa v materiáli s tým, že ročne ide o desiatky miliónov eur. Výpadok mal prispieť k zhoršeniu ekonomickej situácie podniku, ako aj k neplneniu povinností na úseku protipovodňovej ochrany a v oblasti správy vodných tokov.

Na nadchádzajúce tri roky sa plánuje podľa návrhu štátneho rozpočtu navýšenie výdavkov na protipovodňové opatrenia o 10 miliónov eur ročne. Štátny podnik si uplatňoval požiadavku na výdavky vo výške 38 miliónov eur. V súčasnosti vykazuje SVP kladné saldo platobnej bilancie, zmena sa očakáva v novembri v dôsledku výpadku v tržbách za hydroenergetický potenciál. SVP očakáva na konci roka mínus 24 miliónov eur.

Podobná situácia z pohľadu financovania je aj vo Výskumnom ústave vodného hospodárstva, ktorému na zabezpečenie úloh vyplývajúcich zo zákona chýba v tomto roku 0,8 milióna eur a na budúci rok to má byť 1,5 milióna eur. Peniaze chýbajú aj Slovenskému hydrometeorologickému ústavu. Tohtoročný predbežný deficit sa odhaduje na 1,3 milióna eur. Problematické má byť od budúceho roka aj zabezpečenie financovania protipovodňového a varovného systému POVAPSYS v rámci Operačného programu Životné prostredie. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu