Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mihál: Firmy začnú prepúšťať ešte do konca roka, bude to lacnejšie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Navrhované zmeny v Zákonníku práce (ZP) spôsobia likvidáciu pracovných miest a zamedzia tvorbe nových.

"Niektoré firmy prepustia časť zamestnancov ešte do konca tohto roka, kým je to pre nich lacnejšie," avizoval opozičný politik Jozef Mihál (SaS) s tým, že o prácu v nasledujúcich mesiacoch prídu tisíce Slovákov.

V rozprave k prvému čítaniu tejto pracovnej legislatívy upozornil, že vládny Smer-SD nemôže prepúšťaniu zamedziť, firmy si totiž vedia "spočítať" dopady. "Zamestnávateľa neprinútite žiadnym spôsobom tvoriť pracovné miesta, stále je to v tomto štáte slobodný subjekt a rozhoduje sa podľa pracovného prostredia a legislatívy," vysvetlil exminister práce vládnym zástupcom.

Zmeny v zákonníku považuje iba za splatenie dlhu strany Smer odborárom za ich podporu vo volebnej kampani, ktorí legislatívou získajú "neobdobné práva". "ZP neprináša žiadne nové práva pre zamestnancov. Zvyšuje sa snáď rozsah dovolenky? Zvyšujú práva rodičov na materskú či rodičovskú dovolenku? Znižuje sa rozsah pracovného času? Zvyšujú sa príplatky za nadčasy?" pýtal sa.

Poslanci si v nasledujúcich dvoch hodinách vyčerpajú klasickú obednú prestávku. Opäť sa stretnú o 14. hodine a pokračovať budú pravidelnou štvrtkovou Hodinou otázok na premiéra a ministrov jeho vládneho kabinetu. Potom bude nasledovať debata o Zákonníku práce, v ktorej ešte ako písomne prihlásení vystúpia siedmi poslanci. Následne sa budú môcť ďalší zákonodarcovia prihlásiť ústne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu