Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Juncker: Vystúpenie Grécka z eurozóny je politicky nepriechodné

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker

INNSBRUCK - Šéf Euroskupiny a luxemburský premiér Jean-Claude Juncker vylúčil odchod Grécka z eurozóny, pretože takýto krok by bol "politicky" mimoriadne riskantný.

"Technicky" sa to podľa neho dá uskutočniť, ale politicky je neúnosný a je spojený s nedozernými rizikami. "Preto nemá veľký zmysel verejne špekulovať o takýchto scenároch," uviedol Juncker v rozhovore pre rakúsky denník Tiroler Tageszeitung.

Situácia okolo dlhovej krízy je podľa neho komplikovaná. Problémy majú viac vrstiev a množstvo názorov a vyhlásení je zbytočne chaotické. Otázka budúcnosti Grécka však vyžaduje rozvahu, myslí si Juncker.

V septembri by delegácia expertov Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF) mala predložiť správu o stave reforiem a plnení podmienok záchranného úveru v Grécku. O ďalších krokoch sa bude rozhodovať až na základe tejto správy, zdôraznil Juncker. Preto považuje terajšie vyjadrenia ohľadom vylúčenia Grécka za "účelové".

Juncker kritizoval rakúskeho ministra zahraničných vecí a vicekancelára Michaela Spindeleggera, ktorý v rozhovore pre rakúsky denník Kurier požadoval vytvorenie mechanizmu na vylúčenie z eurozóny, ak nejaká krajina nebude plniť svoje fiškálne sľuby. Na otázku, koho tým myslí, Spindelegger odpovedal: "Krajiny, ktoré nedodržiavajú svoje povinnosti."

"Ako rakúsky politik by som sa vyjadroval veľmi zdržanlivo. Je vo všeobecnom povedomí, ako mimoriadne nespravodlivo môžu pôsobiť nátlakové mechanizmy prijaté narýchlo. Ako premiér, ktorý navštívil Rakúsko prvý po týchto sankciách, spomínam si na to dobre. Nemusíme používať takúto bojovú rétoriku, keď hovoríme o krajine, ako je Grécko, v ktorej sa situácia neustále zhoršuje." Juncker tým narážal na bilaterálne sankcie, ktoré v roku 2000 zaviedlo 14 krajín EÚ na protest proti tomu, že sa do vlády dostala strana pravicového populistu Jörga Haidera FPÖ. EÚ sankcie zrušila po 7 mesiacoch.

Juncker nepredpokladá, že Grécko odíde z menovej únie. Niektoré banky a poisťovne sa zrejme budú pripravovať na takýto scenár, ale podľa neho to nie je to potrebné. "Nestane sa to. Možné to je len v prípade, ak Grécko poruší všetky podmienky a nedodrží žiadne dohody. Touto otázkou sa budeme musieť zaoberať v prípade, ak Grécko úplne odmietne akúkoľvek rozpočtovú konsolidáciu a štrukturálne reformy. Počítam s tým, že Grécko sa pokúsi zdvojnásobiť svoje úsilie a splniť stanovené ciele, takže neexistuje dôvod predpokladať, že scenár odchodu z eurozóny bude relevantný," vysvetlil Juncker. Informovala o tom agentúra APA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu