Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Poslanci majú z kontroly strach: Nechcú, aby sa vedelo, ako rýchlo jazdia!

Podľa Počiatka zákon vytvára len rámec na zavádzanie inteligentných dopravných systémov
Podľa Počiatka zákon vytvára len rámec na zavádzanie inteligentných dopravných systémov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Niektorí poslanci opozície sa obávajú, že by sa na Slovensku mohli začať zavádzať čipy do áut, ktoré by napríklad sledovali počet najazdených kilometrov či rýchlosť jazdy.

Na ministra dopravy Jána Počiatka (Smer-SD) tak v závere štvrtého dňa siedmej schôdze v rozprave k druhému čítaniu zákona o inteligentných dopravných systémoch adresovali viacero otázok. Žiadali vysvetliť zákon, ktorý je podľa nich príliš všeobecný, no môže sa ním zaviesť takmer všetko, aj čipy do áut. Nepáčili sa im tiež možné náklady, ktoré by Slovensko na inteligentné dopravné systémy malo vynaložiť. "Hlboko a bytostne nesúhlasím s celým návrhom zákona o informačných dopravných systémoch," skonštatoval poslanec Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Alojz Hlina.

Návrh zákona sa nepozdáva ani poslancovi SaS Martinovi Poliačikovi. "Schváli sa taký široký text, pod ktorý sa dá v budúcnosti skryť čokoľvek," podotkol. Vysvetlenia žiadal napríklad aj jeho stranícky kolega Martin Chren. Podľa Počiatka však zákon vytvára len rámec na zavádzanie inteligentných dopravných systémov. Či sa nejaký vytvorí a ako bude vyzerať, je podľa neho len hudbou budúcnosti. "Cítim sa tu normálne ako Alenka v ríši divov, čo všetko ste boli schopní posplietať," skonštatoval šéf rezortu dopravy.

Žiadna povinnosť montovania čipov do áut či zavádzanie mýta pre osobné autá podľa jeho slov zo zákona nevyplýva. "Prioritou takýchto systémov je zvyšovať bezpečnosť cestnej premávky," dodal Počiatek.

V rozprave o návrhu zákona o dopravných inteligentných systémoch budú poslanci pokračovať v utorok (18.9.). Na vystúpenie čaká ešte jeden rečník. Následne sa poslanci budú venovať ďalším bodom schôdze. V utorok dopoludnia by malo prísť na rad aj hlasovanie o už prerokovaných zákonoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu