Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

PMÚ o zlúčení Tesca s Carrefourom rozhodne do 17. januára

BRATISLAVA - Spoločnosti Tesco a Carrefour sa rozhodnutie Protimonopolného úradu SR (PMÚ) k ich koncentrácii na slovenskom trhu ani v ďalšom stanovenom termíne, teda do 20. novembra, nedozvedeli.

Úrad sa totiž podľa jeho hovorkyne Alexandry Bernáthovej rozhodol využiť aj poslednú možnosť predĺženia lehoty na rozhodnutie a jeho verdikt by tak mal byť známy v novom termíne do 17. januára budúceho roku. "Tento termín je už posledným možným, dokedy musí úrad rozhodnúť," komentovala Bernáthová. Úrad pritom podľa nej využil možnosť na predĺženie lehoty, aby dôkladne preskúmal dopad konečného návrhu podmienok a povinností na trh predložených spoločnosťou Tesco.

Termín rozhodnutia PMÚ v súvislosti s prebratím slovenských obchodov Carrefour spoločnosťou Tesco sa už posunul niekoľkokrát. Pôvodná lehota 60 pracovných dní na vydanie rozhodnutia vo veci zlúčenia Tesca a Carrefouru na Slovensku pritom začala PMÚ plynúť po obdržaní všetkých potrebných informácií od zúčastnených strán už v januári tohto roka. Tesco pritom koncentráciu prevádzok spoločností na Slovensku a v Českej republike oznámilo už v minulom roku, kedy sa týmto prípadom začala zaoberať Európska komisia. Tá napokon v decembri 2005 aj odsúhlasila plány spoločnosti Tesco na kúpu hypermarketov Carrefour v Českej republike s tým, že koncentráciu prevádzok na Slovensku na žiadosť PMÚ posúdi slovenská strana.

Plán spoločnosti Tesco spočíva vo výmene obchodov medzi oboma firmami tak, že sa stiahnu z krajín, kde majú nízky podiel na trhu, a posilnia svoje pozície inde. Tesco, najväčší britský maloobchodný reťazec, chce Carrefouru predať šesť obchodov a dve stavebné parcely na Taiwane a doplatiť 57,4 mil. eur, ako to firma oznámila koncom septembra minulého roka. Výmenou má získať 11 hypermarketov Carrefour v ČR a štyri na Slovensku.

(1 EUR = 35,766 SKK)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu