Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Ficova vláda plne podporuje jadrovú energetiku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico chce naďalej podporovať rozvoj jadrovej energetiky na Slovensku.

 "Slovenská vláda plne podporuje jadrovú energetiku a mňa osobne teší, že záujem o jadrovú energetiku pretrváva aj vo viacerých krajinách Európskej únii," povedal na siedmom zasadnutí Európskeho jadrového fóra (EJF) Robert Fico. Za podporu jadra podľa neho hovoria najmä dva fakty, a to znižovanie emisií v ovzduší a stabilita cien elektriny vyrobenej v atómovej elektrárni. “Podporíme takú tvorbu energetickej architektúry, ktorá vytvorí podmienky pre energetickú sebestačnosť,“ zdôraznil slovenský premiér.

Jadrovú energetiku podporujú aj naši západní susedia. “Udalosti v japonskej jadrovej elektrárni Fukušima nezmenili plány Českej republiky dostavať jadrovú elektráreň Temelín. Jadrová energetika by mala byť naďalej štandardným nástrojom energetického mixu. Pokiaľ ide o energetickú bezpečnosť, nezatvárajme si žiadne dvere,“ povedal český predseda vlády Petr Nečas.

Slovenský premiér sa stále nevzdal myšlienky postaviť novú jadrovú elektráreň v Jaslovských Bohuniciach. Ako povedal na jadrovom fóre, jeho vláda sa bude snažiť urýchliť realizáciu tohto projektu na mieste v súčasnosti odstavovanej jadrovej elektrárne V1. Fico verí, že nový jadrový zdroj sa Slovensku podarí postaviť aj vďaka pomoci českej energetickej skupiny ČEZ.

Tá spolu so slovenskou Jadrovou a vyraďovacou spoločnosťou, a.s. založili za týmto účelom firmu Jadrová energetická spoločnosť Slovenska, a.s. (JESS). Účasť českej energetickej skupiny na tomto projekte je však otázny. Pre ČEZ je totiž v súčasnosti absolútnou prioritou dostavba jadrovej elektrárne Temelín. Angažovanie sa ČEZ v Jaslovských Bohuniciach je otázkou ďalších analýz. V súčasnosti pracuje firma JESS na štúdii realizovateľnosti. Tá by mala byť hotová ešte v tomto roku a mala by dať odpovede na otázky týkajúce sa termínov výstavby a parametrov novej jadrovej elektrárne.

Premiér Fico pripustil, že do projektu možno vstúpi ďalší strategický partner. “Je na mieste otázka, či nehľadať aj ďalšieho partnera, avšak v každom prípade potvrdzujem záujem slovenskej vlády pokračovať v tomto mimoriadnom projekte,“ povedal na tlačovej besede Fico. “Tá úvaha poobzerať sa po ďalšom strategickom partnerovi v rámci diverzifikácie rizík je legitímna,“ dodal český premiér Nečas, pričom zdôraznil, že česká vláda ako majoritný vlastník skupiny ČEZ má stále o projekt záujem.

Slovenské atómové elektrárne prevádzkuje spoločnosť Slovenské elektrárne, a.s., v ktorých 66-percentný podiel drží talianska firma Enel. Závod Atómové elektrárne Bohunice V2 sa nachádza na západnom Slovensku, neďaleko mesta Trnava. Elektrická energia sa tu vyrába v dvoch blokoch s jednotkovým výkonom 505 megawattov, ktoré boli k energetickej sieti postupne pripojené v rokoch 1984 až 1985.

Dva bloky Atómovej elektrárne Mochovce sa nachádzajú na juhu Slovenska medzi mestami Nitra a Levice. Prvý blok elektrárne dodáva elektrickú energiu do siete od leta 1998, druhý blok od konca roku 1999. Inštalovaný výkon mochoveckých blokov je 940 megawattov. V súčasnosti Slovenské elektrárne ešte dostavujú tretí a štvrtý blok Atómovej elektrárne Mochovce. Tretí blok by mal byť dostavaný na konci budúceho roka a štvrtý o osem mesiacov neskôr.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu