Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zjednotenie výberu daní a odvodov sa podľa Kažimíra nestihne

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Zjednotenie výberu daní a odvodov v plánovanom termíne od 1. januára budúceho roku je podľa ministra financií Petra Kažimíra zrejme nereálne.

Môžu za to predovšetkým problémy so zavádzaním nového informačného systému na finančnej správe. Núteným návratom k pôvodnému systému sme sa totiž podľa neho vrátili o niekoľko mesiacov späť. "Po tom, čo nám vybuchla finančná správa na základe nezvládnutia prvej fázy Unitasu (postupné zjednotenie výberu daní, cla a následne aj poistných odvodov - pozn. red.), musím povedať, že si neviem predstaviť, že by sme tento termín dodržali. Hovorím to nerád, je to zlyhanie a poškodzuje to dobré meno celého projektu," povedal na utorňajšej tlačovej konferencii minister.

Ako pokračoval, v momentálnej situácii, keď na finančnej správe zlyhalo zavádzanie nového informačného systému a tá sa postupne musí vracať k systému pôvodnému, by zrejme preberanie novej agendy v podobe výberu odvodov v pôvodnom termíne nezvládla.

"Neviem si momentálne predstaviť zaťažiť organizáciu, ktorá má problém so samotnou podstatou vlastného fungovania, aby sme v tejto situácii na ňu previedli ďalšiu agendu, ktorá relatívne v pohode funguje v Sociálnej poisťovni. Bohužiaľ, na základe chýb, ktoré sa udiali v posledných mesiacoch sa obávam, že tento projekt bude musieť byť posunutý," konštatoval Kažimír. Kedy by sa výber daní a odvodov mohol zjednotiť, však nekonkretizoval.

Pripravovaný jednotný výber daní, ciel a odvodov dostal zelenú ešte v októbri minulého roka, keď prezident Ivan Gašparovič podpísal trojicu zákonov z dielne ministerstva financií. Cieľom novely zákona o správe daní, zákona o orgánoch štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva a zákona o finančnej správe je postupná realizácia programu Unitas v dvoch fázach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu